Több száz képet nézett át a bíróság a gólyatábori erőszak tárgyalásán

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Az extrém hosszú utolsó tárgyalási napon nem hozott döntést a bíróság K. Szilárd fotós perében. A vád szerint a fonyódligeti gólyatáborban a férfi megerőszakolt, megvert és fojtogatott egy 19 éves diáklányt. A férfi végigfotózta az erőszakot, bár a képeket tartalmazó SD kártyát úgy kellett a rendőrök után vinni. Az önmagában is súlyos ügy egész lavinát indított el.


Az előzetes várakozások szerint már ma hirdetett volna ítéletet a Fonyódi Városi Bíróság K. Szilárd fotós ügyében, aki a vád szerint tavaly megerőszakolt egy lányt az ELTE Tanító- és Óvónőképző Karának fonyódligeti gólyatáborában. A tárgyalás reggel 9-kor kezdődött, két szünettel két óra után ért véget. Arról azonban, hogy mi történt a tárgyalóban, nem lehet tudni semmit. A tárgyalás ugyanis zárt, így a vádlott ügyvédje nem nyilatkozott, a sértettet képviselő ügyvéd pedig nem árulhatott el érdemi információt. Annyi derült ki: a bíró elnapolta a határozathozatalt június 3-ára. Akkor is csak az derülhet ki, milyen büntetést kap a fotós, az indoklást sem hallgathatja meg kívülálló.


K. Szilárdot sem lehetett látni: egy zárt fehér furgonban szállították a bíróság épületébe, a tárgyalóterembe a hátsó bejáraton vitték. Miután - az áldozat személyiségi jogaira hivatkozva - az elejétől fogva zárt tárgyalást rendelt el a bíróság, a sajtó kezdéskor sem léphetett be a terembe.A vádlott az első tárgyaláson sem járult hozzá, hogy lefényképezzék. Az ügyészség kezdeményezésére K. Szilárdot pszichiátriai vizsgálatnak is alávetették, a hangulatingadozásai miatt. A bíróság 11 tanút idézett be, a sértett azt kérte, K. Szilárd távollétében tehessen vallomást. Az ügyészség börtönbüntetést kért K. Szilárdra.

A Blikk szerint szerint az erőszakkal gyanúsított fotós korábban hasonló ügyek miatt már ült börtönben. A férfi állítólag 2009-ben szabadult, és gondosan ügyelt rá, hogy múltja ne derüljön ki. A Velvet azt írta, a férfi már kétszer állt hasonló ügyben bíróság előtt. A VS.hu úgy tudja, a férfi más gólyatáborokban is dolgozott korábban.

K. Szilárd pere áprilisban kezdődött. A férfi a nyomozás során beismerte tettét.„Mosolyogj!” - mondta a fotós a lánynak, miközben megerőszakolta

A 19 éves lány a hvg.hu-nak mesélt arról, mi történt vele a gólyatáborban. Azt mondta, K. Szilárddal már a vonaton találkozott, aki - ahogy látta - kinézett magának egy másik lányt, mert többször is visszament hozzá, és azt mondta, majd fotózza. (Útközben már videózták a diákokat - a végén akartak egy filmet összerakni.) Később a különböző feladatok alatt is sokat fényképzete a másik lányt. Az áldozat úgy hallotta, este is a másik lányt kereste a fotós, de nem találta meg. Helyette őt vitte el. Az áldozatnak állítása szerint sok minden kiesett, egy fakupac tetején eszmélt, de akkor már fojtogatta a fotós. Úgy érezte, nem sok kell ahhoz, hogy megfojtsa őt, azon gondolkodott, vajon hova fogja őt elásni. A fojtogatás nyomai hetek alatt tűntek el a nyakáról, a szeme is bevérzett.


Közben K. Szilárd annyi képet csinált, hogy „a vaku beleégett a szemébe.” (Eddig 100 képről lehetett hallani, a bírósági tárgyaláson ennek többszörösét nézték meg.) A fotós azt mondta neki: „mosolyogj!”. Zsarolta is a lányt, ha nem az történik, amit ő akar, a képeket felrakja a netre. Később ettől a fenyegetéstől elállt.

A lány sokkos állapotban volt, de társainak elmesélte, mi történt vele. Az egyik HÖK-ös szervező zárta rá a fotósra a szobája ajtaját, aki alsónadrágban aludt az ágyban. Bár hívtak mentőt a lányhoz, nem mert beszállni, végül a rendőrök vitték orvoshoz. (Amint kiderült, mi történt, a szervezők azonnal intézkedtek - szemben egy másik esettel.)

A lány nem gondolt arra, hogy halasszon az egyetemen. Azt mondta, az első félévben végig pszichológushoz járt, környezetétől is nagyon sok segítséget kapott.


Több furcsaság is volt az eljárásban

A rendőrök után a HÖK-ösök vitték a fényképezőgép SD kártyáját. Holott a rendőrség a vallomás alapján tudhatta, hogy a férfi végigfotózta az aktust, mégsem kutattak elég alaposan a kártya után. A kártyán állítólag nagyjából 100 kép volt, más lányokról is. A diákok lemásolták a kártyát, hogy a bizonyítékok mindenképp meglegyenek.


A rendőrség ráadásul a férfi telefonját sem vette el azonnal, így a bizonyítékok egy része el is tűnhetett. Az erőszakoló szobáját sem zárta le a rendőrség.

Nem sokkal később a helyszínen megjelent K. Szilárd ügyvédje, Jegesy András, hogy elvigye az SD kártyát és a férfi személyes holmijait. Az ügyvédet januárban bűnpártolás miatt kizárták az eljárásból. A gyanú szerint bizonyítékokat próbált eltüntetni. Egy hónap nyomozás után kiderült, a gyanú nem áll meg. Az ügyvéd ugyanis nem tudta, mi van az SD kártyán, azt a család kérésére akarta elvinni. Tehát nem volt szándékos a tette.

A botrány után az ELTE fegyelmi eljárást indított, a HÖK elnökségének tevékenységét felfüggesztette.Két hallgatót kirúgtak


A Tanítóképző gólyatáborában történtek miatt a volt HÖK elnököt, Galántai Tamást két félévre kitiltották az egyetemről. A fegyelmi bizottság szerint Galántai tudott arról, hogy K. Szilárd korábban kompromittáló, pucér fényképekkel zsarolta egy hallgatótársát. Galántai ezt tagadta.

Az egyetem összesen 8 hallgató ellen indított fegyelmi eljárást. Bár az összes egyetemen nem tiltották be a gólyatáborokat, a szervezésen szigorított a vezetés.


Fonyódi Járásbíróság, gólyatábor, nemi erőszak, szexuális erőszak


A jéghegy csúcsa

Kiderült, hogy a fonyódligeti táborban történt eset nem egyedi. Számos olyan történet is nyilvánosságra került, amelyek arról szóltak, milyen obszcén dalokat énekeltetnek a gólyákkal, és milyen típusú szexuális játékok folynak az egyes táborokban.


Egy lány az Indexnek elmesélte azt is - bár a kart nem nevezte meg, de hamar rá lehetett jönni - , hogy az ELTE jogi karának táborában hogyan követett el ellene szexuális erőszakot egy másik gólya. Arról is beszélt, hogy a szervezők eltussolták az ügyet: rávették, hogy ne tegyen feljelentést, belső vizsgálat sem indult. A jogi kar dékánja feljelentést tett az ügyben és fegyelmi eljárást is indított.

A tavalyi gólyatáborban történt szexuális erőszak vizsgálatának eredményeként az ELTE két joghallgatót rúgott ki az egyetemről. Az egyik tavaly a HÖK vezetője volt, a másik a HÖK rendezvényszervezésekért felelős alelnökeként tevékenykedett a 2013-as gólyatábor idején. Egy hallgatót két félévre eltiltottak tanulmányai folytatásától. További egy hallgató megrovást kapott, egy diákkal szemben pedig megszüntették az eljárást. Egy esetben – a hallgató betegségére tekintettel – elnapolták az eljárást.


Fonyódi Járásbíróság, gólyatábor, nemi erőszak, szexuális erőszak


Vetkőzz meztelenre

Az oktatási jogok biztosa is vizsgálatot indított a gólyatáborban történtek miatt. Aáry-Tamás Lajos a VS.hu-nak még a jelentés publikálása előtt azt mondta, „nem hibáról, vagy egyszeri tévedésről van szó.” Vagyis, rendszerszintű a probléma.


A jelentésben szereplő egyik panasz szerint volt olyan tábor, ahol „egy önként jelentkező lánynak le kell vetkőznie és felfeküdnie az asztal tetejére. Ezután whiskyt öntenek rá, a fiúknak pedig le kell azt nyalogatnia.” Egy másik panasz szerint a történteket „talán jól példázza az a feladat, amikor félmeztelenre vetkőztetve ketchupot kentek a leendő hallgatókra, wc-papírt ragasztottak erre, fokhagymás-pálinkás-csokireszeléket etettek velük.” Megint másutt „a szervezők többször nyomatékosan felszólították a résztvevőket, hogy mobilt és kamerát tilos behozni a terembe. Persze ők mindent felvettek, és később a táborban nem jelenlevő szervezőknek előszeretettel mutogatták.”

És ezek még nem is a legdurvább példák. Azok ugyanis a jelentésbe nem is kerültek be - mondta Aáry-Tamás Lajos. A biztos a hivatalból indított vizsgálattal azt akarta kideríteni, mit tesznek a gólyatáborokban az emberi méltóság védelméért. Nem sokat.


Ezekben a táborokban a nők gyakran kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek, jellemző az áldozatokra nehezedő lelki nyomás, az erőszak elhallgatása, és a táborokban uralkodó légkör megkönnyíti az erőszakos cselekedeteket. Az oktatási ombudsman úgy látja, a váltakozó erotikus játékok és alkoholfogyasztás hozzájárulnak ahhoz, hogy a nők eleve kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek.

Az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán az eset miatt kezdeményezte a BTK módosítását, hogy a gólyatáborokban elkövetett erőszak minősített eset legyen. Pár hónapja létrejött egy munkacsoport is, amely ajánlásokat fogalmaz meg az oktatási intézmények számára a gólyatáborokkal kapcsolatban.