Több száz iskolaigazgató állása lett bizonytalan

-

Júliustól a szakiskolák a Kliktől a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz kerültek, és valamennyi vezetői posztra pályázatot írnak ki. Több száz igazgatót és helyettesét érte váratlanul a döntés.


Az Index úgy értesült, hogy megszűntek a Kliktől a Nemzetgazdasági Minisztérium fenntartásába átkerült szakiskolák vezetőinek megbízatásai. Több száz igazgatóról és helyetteséről van szó, ők most átmenetileg legfeljebb egyéves hosszabbítást kaphatnak, és közben újra megpályáztatják az összes posztot, függetlenül attól, hogy a régi vezető eddig mennyit töltött ki az 5 évre szóló kinevezéséből.


A szakszervezet nem tudott róla, hogy erre készülnek a tárcánál. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke, Mendrey László az Indexnek azt mondta,


ami történik, nem túlságosan etikus ugyan, de nem jogszerűtlen.

Július elsejétől több száz szakképző iskola került át a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtól (Klik) a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) fenntartásába, ezek az oktatási intézmények 44 szakképzési centrumba szerveződtek, azért, mert a minisztérium szerint így majd hatékonyabban, összehangoltabban tud működni a szakképzési intézményrendszer, szorosabb lesz az iskolák közti kapcsolat, és gyorsabban, rugalmasabban lehet reagálni a gazdasági igények változására.