Több száz embert evakuálnak Jemenből

-

Tizenegy napja tartanak a Szaúd-Arábia által vezetett arab koalíció légicsapásai Jemenben, miközben ezrek iratkoznak fel az orosz konzulátuson, hogy evakuálják őket.


Algéria szombaton százhatvan állampolgárát menekítette ki a harcok sújtotta Jemenből, és közben Oroszország is folytatta a széles körű evakuálást. Az APS algériai hírügynökség jelentése szerint az algíri kormány saját állampolgárai mellett negyven tunéziai, tizenöt mauritániai, nyolc líbiai, három marokkói állampolgárt és egy palesztint menekített ki a jemeni fővárosból, Szanaából szombat este az Air Algérie légitársaság repülőgépének fedélzetén, Kairó érintésével. Ramtane Lamamra külügyminiszter azt közölte, hogy az evakuálást Abdel-Azíz Buteflika elnök rendelte el.

Algéria a Szaúd-Arábia által vezetett arab koalíció jemeni katonai beavatkozása miatt döntött úgy, hogy biztonságba helyezi állampolgárait. Szaúd-Arábia és öbölbeli szövetségesei 11. napja hajtanak végre légicsapásokat a szomszédos Jemenben a hatalmat fegyveres erővel megragadó húszi milíciák ellen. A beavatkozásban Algéria nem vesz részt.

Oroszország szintén nagyarányú evakuálást hajt végre Jemenből. Néhány napon belül a negyedik utasszállító repülőgép landolt szombat éjjel a Moszkva környéki Cskalovszkij repülőtéren Jemenből kimenekítettekkel. Az utat Kairó érintésével megtevő IL–62-es óriásgép fedélzetén ezúttal orosz, üzbég, tádzsik, ukrán, jemeni, kirgiz, kubai és iraki állampolgárok érkeztek.

Az elmúlt napokban mintegy hatszáz embert hoztak ki Jemenből orosz repülőgépek, és az egyik szombati utas tudomása szerint még mintegy ezren iratkoztak fel a jemeni orosz konzulátuson, hogy evakuálják őket.

Jemenben a légicsapások annak ellenére folytatódtak, hogy Oroszország szombaton az ENSZ Biztonsági Tanácsában határozati javaslatban kérte a csapások humanitárius okokból történő leállítását, és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága ugyancsak 24 órás tűzszünetet sürgetett, hogy segítséget tudjanak nyújtani a bajba jutott lakosságnak.