Több száz dunántúli háztartásban vasárnapig nem lesz áram

Fotó: MTI / Komka Péter

-

A csütörtöki vihar okozta károk elhárítása még nem ért véget.


A csütörtök esti vihar után több száz háztartásban még mindig nincs áram a Nyugat-Dunántúlon. A kisfeszültségi hibák elhárítása, a megsérült villanyvezetékek és oszlopok javítása vasárnapig is elhúzódhat – mondta az E.ON szóvivője.

Egyházi Nikoletta szerint három megyében több száz kisfeszültségű hibát jelentettek be, a szakemberek a késő esti órákban és vasárnap is dolgoznak.

Vas megyében még 600 középfeszültségű hiba elhárításán dolgoznak, Győr-Moson-Sopronban és a Zalában ezeket a hibákat már kijavították. A kisfeszültségű hálózaton történt sérüléseket csak a középfeszültségű hálózat helyreállítása után tudják elvégezni.

Több településen nincs közvilágítás, de a szolgáltató elsődleges célja, hogy minden fogyasztónál legyen áram, és csak ezt követően tudnak foglalkozni az utcák, terek világításával.

A szolgáltató szakemberei és az alvállalkozók a katasztrófavédelemmel együttműködve teljes létszámban a hiba elhárításán dolgoznak. A munkájukat nehezíti, hogy a viharban a kisfeszültségű hálózatoszlopok is széttörtek, az orkánerejű szél szétszaggatta a vezetékeket, amelyek javítása hosszabb időt vesz igénybe.

Csütörtök este a nyugat-dunántúli régióban 120 ezer fogyasztónál szűnt meg az áramszolgáltatás a vihar miatt.