Több száz biztosítási ügynökkel szabálytalankodott egy alkuszcég

-

A pénzügyi felügyeletet is ellátó Magyar Nemzeti Bank szokatlanul nagy, 32 millió forintos bírságot szabott ki az MPK Magyar Pénzügyi Közvetítő Zrt.-re. A cég nem jelentette be az MNB-nél az általa alkalmazott több száz ügynököt, akik így a szabályokat megszegve árultak biztosításokat. A közvetítői piacon ekkora bírságot még sosem szabtak ki.


Magyarországon csak úgy dolgozhat valaki biztosítási alkuszként, hogy az MNB nyilvántartásba veszi, és rendelkezik a megfelelő végzettséggel vagy hatósági vizsgával.

Az MPK Magyar Pénzügyi Közvetítő Zrt.-t ezen szabályok megsértése miatt büntette a jegybank: a cég ugyanis elmulasztotta bejelenteni az üzletkötőit. Holott az MPK az életbiztosítási piacon jelentős súlyú szereplőnek számít, több száz biztosítási ügynökkel dolgozik, így nagyon nem mindegy, hogy kik, milyen pénzügyi tudással, tapasztalattal árulják a hosszú távú anyagi elköteleződést igénylő biztosítási szerződéseket. Ha az üzletkötők nem elég felkészültek, az a fogyasztók súlyos érdeksérelmével, közvetítői műhibák bekövetkeztével járhat, jelezte a bírságot kiszabó MNB.


32 milliós bírság

A feltárt jelentős súlyú jogsértések miatt az MNB – a közvetítői piacon eddig példa nélküli mértékű – 30 millió forint prudenciális, illetve 2 millió forint fogyasztóvédelmi bírsággal sújtotta az alkuszcéget.

Kedden publikált határozatában ezért arra kötelezte az MPK-t: a jövőben mindenkor biztosítsa, hogy a nevében csak a felügyeleti nyilvántartás szerint jogosultak végezzenek biztosításközvetítést. A határozat alapján alkuszcég köteles a biztosításközvetítői jogviszony változásait határidőben bejelenteni a felügyeleti nyilvántartásba, illetve azokat a bejelentés alapjául szolgáló belső nyilvántartásában is dokumentáltan rögzíteni. A jegybank kötelezte az alkuszcéget a közvetítői láncolat korlátaira vonatkozó jogszabályi rendelkezések betartására is. Az alkuszok által az e tevékenységben való közreműködéssel megbízott gazdálkodó szervezet e feladatot ugyanis csak munkaviszonyban foglalkoztatott személyekkel végezheti.

Az MPK büntetésével párhuzamosan az MNB közölte, hogy szakmai javaslatot készít elő a jogalkotó számára a közvetítői hatósági vizsgarendszer hatékony továbbfejlesztésére. Az Országgyűlés jelenleg tárgyalja a pénzügyi közvetítőrendszer fejlesztését célzó törvénycsomagot. Ennek egyik pontjaként – a jegybank kezdeményezésére – 2017. január 1-jétől a tőzsdei ügynökök számára is bevezetnék (a biztosításközvetítők részére 2008-tól, a pénzügyi közvetítőknek 2010-től elrendelt) a hatósági vizsgáztatás rendszerét.