Több száz adathalász iPhone-appot tiltott le az Apple

Fotó: AFP / ROBYN BECK

-

Az alkalmazások titokban gyűjtötték az információt a felhasználókról. Az App Store-ban elérhető 256 alkalmazást több mint egymilliószor töltötték le a SourceDNA nevű, a problémát felfedező cég szerint.


Az appok fejlesztői egy Youmi nevű kínai cég szoftverét használták, amely lehetővé tette, hogy hirdetéseket helyezzenek el az alkalmazásokban. De míg a hirdetéseket engedélyezni kellett, a szoftver titokban információkat is gyűjtött a felhasználókról, akiknek az e-mail címét és iPhonejuk sorozatszámát elküldte a Youminak.

A SourceDNA vasárnap jelezte az Apple-nek a problémát, és az azóta sem megnevezett alkalmazásokat hétfőn távolították el az App Store-ból. A jelentés szerint a legtöbb fejlesztőcég kínai, és feltehetően nem tudtak arról, hogy a szoftver személyes adatokat gyűjt.

Az Apple közleményében azt is jelezte, hogy az ugyanezzel a szoftverrel fejlesztett appokat nem fogja beengedni az App Store-ba. Az alkalmazások továbbra is használhatók maradnak, de frissíteni már nem lehet őket.

Sajtóértesülések szerint a SourceDNA az érintett appok teljes listáját elküldte az Apple-nek. Állítólag rajta van a McDonald's hivatalos kínai alkalmazása is, de maga a lista nem nyilvános. A fejlesztők a cég honlapján ellenőrizhetik, hogy alkalmazásuk a letiltottak között van-e.

A Youmi, amely honlapján bocsánatot kért a fejlesztőktől, androidos fejlesztői felületet is kínál.