Több spanyol tartományban is ott van a Zika-vírust okozó szúnyog

Forrás: Wikipedia

-

Spanyolország havi 10-20 Zika-vírusos esetre számít a Dél-Amerikából érkezők révén.


Fernando Simón, a spanyol egészségügyi minisztérium vészhelyzeti koordinációs központjának vezetője megerősítette, hogy a dél-európai országban eddig négy megbetegedésről tudnak, a legutóbbit épp kedden igazolták. Mindannyian Dél-Amerikában fertőződtek meg a tigrisszúnyog által terjesztett vírussal.

Véleménye szerint nyáron, amikor Spanyolországból is többen utaznak majd szabadságuk idején a térségbe, és onnan is sok beutazó turistára lehet számítani, várhatóan megnő a regisztrált esetek száma. Fernando Simón hangsúlyozta: annak ellenére, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett, annak minimális a kockázata, hogy valaki Spanyolországban fertőződjön meg a vírussal.

Beszélt arról is, hogy a tigrisszúnyog Spanyolország 50 tartományából 14-ben van jelen a nyári időszakban, például Katalóniában, Andalúziában és a Baleári-szigeteken is. Épp ezért a szakemberek már több mint egy éve elkezdtek foglalkozni a szúnyog által terjesztett betegségek, a chikungunya, a dengue és a Zika elleni védekezés lehetőségeivel.

Az egészségügyi szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a Zika-vírus a várandós nők számára kockázatos, mivel a gyanú szerint mikrokefáliát, kóros kisfejűséget okoz a magzatoknál. Más esetekben nem vezet súlyos megbetegedéshez – mondta Fernando Simón. A WHO becslései szerint idén négymillióra emelkedhet a Zika-vírusos megbetegedések száma az amerikai kontinensen.