Több segélyszervezet is dolgozik a röszkei gyűjtőpontnál

Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

-

Ezt látta kedd délelőtt az MTI tudósítója Röszkén, a Dugonyi úton kialakított gyűjtőpontnál. Ezek szerint lett foganatja annak, amiről korábban írtunk, hogy az átmeneti szállásra a civilek több segítséget kértek.


A Horgos–Szeged vasútvonal szomszédságában található gyűjtőponton keddre már több mint száz sátor állt, mivel a buszokkal továbbszállított emberek közül sokan otthagyták sátrukat, amelyeket az újonnan érkezettek foglaltak el. Az út mindkét oldalán segélyszervezetek kisbuszai és sátrai állnak, ahonnan enni- és innivalót, a családoknak bébiételt, pelenkát osztanak, valamint meleg ruhák és takarók is érkeztek.

A segíteni akarókat arra kérik, hogy személyautóval ne vigyenek rakományt Röszkére, inkább a Keleti pályaudvarhoz, ahonnan majd teherautókkal viszik tovább a határhoz.


A gyűjtőpont térsége felülnézetből


Az éjszakai hideg miatt a korábbi napokban a határsértők tüzeket gyújtottak, ezekhez általában a közeli szántóföldekről hozott kukoricaszárakat használták, de a civil szervezetektől már tűzifa is érkezett.

Kedd délelőtt a hangárnál – az év eleje óta működő idegenrendészeti előállítóban – több száz migráns várakozott. A létesítményt a hétvégén kiürítették, az épületet kitakarították és fertőtlenítették, azóta újra visznek oda embereket. Először csak a hangárépületbe kerültek a migránsok, kedd délelőtt azonban már a telken fölállított sátrak egy részében is elhelyeztek regisztrációra és továbbszállításra várókat. A sátrakat a korábban használt kordonoknál masszívabb kerítésekkel vették körbe.

Kedden a létesítmény előtt más járművek mellett egy kék, csuklós BKV-busz is várt arra, hogy elszállítsa a határsértőket a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal valamelyik táborába.

Ezzel párhuzamosan a szombat éjszaka megnyitott új idegenrendészeti előállítóban is végzi a rendőrség a migránsok adatainak felvételét. Azok közül, akik hétfőn elhagyták a röszkei gyűjtőpontot, sokan önként bementek oda.