Több palackozott vizet isznak már a világon, mint szénsavas üdítőt

-

Köszönhetően az elhízás miatti riadalmaknak, valamint a harmadik világ országainak.


Úgy néz ki, hogy ebben az évben több palackozott víz fogy el világszerte, mint szénsavas üdítő. Legalábbis ezt becsüli egy kanadai piackutató csoport. Szerintük 2015-ben 233 milliárd liter víz, és 227 milliárd liter üdítő fogy majd el.


Öt évvel ezelőtt ez még 170 és 215 milliárd liter volt.

A trend erősödése a feltörekvő piacoknak – mint India, Brazília és Kína – köszönhető főleg, akik a növekedés 10 százalékáért felelősek.

A piackutató csoport tagja, Fiona Baillie szerint azért ilyen jelentős ezeknek az országoknak a hatása, mert a Föld lakosságának egyharmada él itt. Ráadásul ezekből sok olyan, ahol gyakori az árvíz, vagy más természeti katasztrófa, így nagyobb a esélye a vízszennyezésnek és a betegségek terjedésének. Az itteni trendhez hozzájárul még a magas hőmérséklet, és a vezetékes víz hiányos infrastruktúrája is.

Sokat nőtt a palackozott vizek aránya az Egyesült Államokban is, az egészség és az elhízás miatti aggodalmak miatt – mondta a Nestlé vizeiért felelős vezérigazgató, Marco Settembri. Az USA-ban ráadásul egy évtizede folyamatosan csökken a szénsavas üdítők fogyasztása, tíz év alatt mintegy 14 százalékot esett vissza.