Több országban felfüggesztették a brazil mellimplantátumok árusítását

-

Egy német minőségtanúsító szemcséket talált a mellimplantátumok felszínén.


Számos országban felfüggesztették a brazil Silimed cég által gyártott implantátumok árusítását, miután fény derült a termék szennyezettségére – jelentette be a francia egészségügyi hatóság. Nemcsak a mell-, hanem a mellkas-, far-, here-, vádli- és arcimplantátumok beültetését sem ajánlja elővigyázatosságból a gyógyszerek és gyógyászati termékek biztonságára felügyelő francia hatóság csütörtöki közleményében.

A brit egészségügyi hivatal azt javasolta, a gyártó egyetlen beültethető termékét se vegyék igénybe addig, amíg ki nem jelenthetik, hogy az implantátumok nem kockáztatják a páciensek egészségét. A svájci egészségügyi kormányzat hasonló ajánlást adott ki.

A Silimed honlapján az olvasható, hogy a cég katalógusa több mint 5000 terméket tartalmaz, ezeket öt kontinens több mint 75 országába exportálják. Az árusítást azután függesztették föl, hogy a német TÜV Süd független nemzetközi minőségtanúsító szemcsék jelentétét állapította meg a mellimplantátumok felszínén. Ezután a TÜV Süd bejelentette az európai egészségügyi hatóságoknak, hogy időlegesen felfüggeszti a brazil gyártmányú termékek CE-jelzésének használatát, ami valójában az eszköz európai kereskedelmének tilalmát jelenti.

Az implantátumok európai eladásainak megelőző célú felfüggesztése öt évvel azután történt, hogy kirobbant a francia Poly Implant Prothese (PIP) szakadásveszélyes mellimplantátumainak botránya. A segédeszközt a becslések szerint 30 ezer francia és 300 ezer külföldi páciensnek ültették be.