Több nyomozás is zajlik a BKK jegyrendszere miatt

Fotó: MTI / Mohai Balázs

-

A túlterheléses támadás elkövetőit operatív eszközökkel keresik.


Három büntetőeljárás indult a Nemzeti Nyomozó Iroda kiberbűnözés elleni főosztályán a BKK e-jegyrendszerével kapcsolatban – írja a Magyar Idők. Információs rendszer vagy adat megsértésének gyanúja miatt folyik nyomozás rendszer hibáját felfedező és jelentő, 18 éves fiú ellen. A rendszer hibája miatt 50 forintra módosította a havi e-bérlet árát, amit jóvá is hagyott a program.

A másik két nyílt büntetőeljárás állampolgári feljelentésre indult, mindkettő ismeretlen tettes ellen. Az egyik eljárás hűtlen kezelés gyanúja miatt indult, mivel az e-jegyrendszer fejlesztési hibái miatt kár érte a BKK-t. A rendőrök azt vizsgálják, hogy ki a felelős a biztonsági hiányosságok elhárításának elmaradásáért.

Személyes adattal való visszaélés miatt is nyomozás indult, miután a 24.hu átadott egy több ezer felhasználó adatát tartalmazó, egy hekker által a portálhoz eljuttatott listát a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak. Ebben a nyomozásban az e-jegyrendszert feltörő és az adatokat eltulajdonító ismeretlen hekker a célpont.

A nyílt nyomozások mellett operatív munka is folyik. A 18 éves fiatal előállításának hírére először a BKK Facebook-oldalát bénították le a tömegesen odalátogatók, majd az e-jegyrendszert, azután pedig a BKK és a T-Systems honlapját túlterheléses támadássorozat érte, a rendszer 72 órára összeomlott.

Operatív eszközökkel keresik a BKK budapesti kerékpáros közösségi közlekedési rendszere, a Mol-Bubi számítógépes rendszerének feltörőjét is, aki több mint ötezer felhasználó adataihoz jutott hozzá, majd azokat szintén a 24.hu-nak küldte meg. A portál a lopott adatokat az adatvédelmi hatósághoz juttatta el, amely hatósági eljárást indított.