Többnapos, oszló holttest a koraszülött osztály mellett

Fotó: MTI / Németh György - illusztráció

-

Fertőtlenítőszag járta át a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház 9. emeleti váróját, amelynek női mosdójában egy többnapos holttestet találtak.


Döbbenet, hogyan maradhatott napokig észrevétlen a bomló tetem ott, ahol elvileg naponta legalább egyszer kötelező lenne a takarítás – írja a Blikk. Rá­adásul a hulla egy olyan mosdóban hevert, ahol a látogatók a csecsem­ő- és a koraszülöttrészleg újszülött babáival és a frissen szült nőkkel érintkezhettek. A hivatalos közlés szerint egy látogató természetes halállal halt meg, a kórházi pletyka szerint egy hajléktalan lett öngyilkos. Egy kamerákkal túlzsúfolt intézményben ezek szerint bárki megtehet bármit, az fel sem tűnik? A szakember szerint a történtek biztonsági és higié­n­iai szempontból is aggasztóak.

– El sem tudom képzelni, hogy ez hogyan fordulhatott elő – kezdte dr. Ócsai Lajos járványügyi szakember. – Minden intézmény működési rendjében szabályozzák a higiénés tevékenységet. Ha egy benzinkúton óránként kell a vécét takarítani, akkor milyen előírások vonatkoznak egy kórházra? Legritkább esetben is napi egyszer, de ennél sűrűbben is kötelező a takarítás!

Ócsai doktor hozzátette: járványügyileg akkor jelent veszélyt egy holttest, ha érintkeznek vele.

A Dél-pesti Kórház interneten is fellelhető szabályzatában kitérnek a higiéniás előírásokra: a kórház területén mindenki köteles a rend és a tisztaság megóvására! – írják.

Szerették volna megtudni a Jahn Ferenc Kórháztól, hogyan fordulhatott elő az eset, illetve hogy hány napig hevert a holttest a mosdóba, de lapzártánkig nem kaptunk választ ezekre a kérdéseinkre, annyit közöltek, amennyit a kórházat felügyelő Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) is:

– A Jahn Ferenc Kórház mosdójában történt halálesettel összefüggésben a folyamatban lévő rendőrségi vizsgálat lezárásáig nem áll módunkban nyilatkozni– állt az ÁEEK kommunikációs osztálylevelében.

Ám a rendőrség szerint nem létezik a hivatkozott eljárás:

– Nincs rendőrségi eljárás, mert a haláleset nem minősül rendkívülinek, így nem történt bűncselekmény – közölte Csécsi Soma, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Hogy megtudják, milyen nehéz észrevétlennek maradni a Jahn Ferenc Kórházban, megnézték, hova juthat be egy idegen. A koraszülött osztály ajtaján könnyűszerrel átjutottak az újságírók, de a belgyógyászati és neurológia osztályon sem kérdezték meg látogatási időn kívül, hogy mit keresnek ott? Még utóbbi nővérkonyhájára is besétáltak, nem beszélve az igazgatóság folyosójáról.