Többnapos bizonytalanság után hivatalosan is meghalt az üzbég elnök

Fotó: MTI/AP / Alekszander Zemlijanicsenko

-

Az utódlásról nem tudni semmit. Az oroszok a kormányfőt küldik a temetésre.


A kormányfő, Savkat Mirzijajev vezeti az Iszlam Karimov temetését szervező bizottságot. A 78 éves üzbég elnök halálát közös közleményben pénteken jelentette be a Taskenti kormány és a parlament. Mirzijajev kinevezése az utódlás kérdésében jelzésértékű lehet.

Üzbegisztánban háromnapos gyászt hirdettek. Karimovot szombaton, muzulmán hagyományok szerint temetik el szülővárosában, Szamarkandban. A hivatalos bejelentés előtt ellentmondó információk jelentek meg arról, hogy a múlt szombaton agyvérzést kapott politikus életben van-e.

Binali Yıldırım török miniszterelnök és Giorgi Margvelasvili grúz államfő után Vlagyimir Putyin orosz és Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök is részvétét nyilvánította pénteken Nigmatilla Juldasev üzbég ügyvezető elnöknek. Gorbacsov erős személyiséggel rendelkező, tehetséges politikusként méltatta Karimovot. A temetésen az orosz delegációt Dmitrij Medvegyev miniszterelnök vezeti.


Betiltotta a pártokat, felszámolta az ellenzéket

Üzbegisztán 1991. augusztus 31-én nyilvánította ki függetlenségét, az államfő pedig Karimov – az üzbég szovjet tagállam elnöke – lett. Az 1991. december 29-i elnökválasztáson a szavazók 86 százaléka megerősítette tisztségében.

Azóta mindig újraválasztották, legutóbb 2015-ben. A külföldi megfigyelők szerint a választások nem voltak demokratikusak. Karimov vaskézzel irányította a muzulmán többségű országot: felszámolta az ellenzék minden formáját, betiltotta a politikai pártokat, a független sajtót. Keményen lecsapott az iszlám fundamentalistákra, mert attól tartott, hogy destabilizálhatják az országot és a térséget, de ezt arra is felhasználta, hogy elnémítsa bírálóit. Az iszlamista erőkkel történt leszámolás 2005-ben felkelést robbantott ki Andizsánban, melynek leverése során több száz civilt is meggyilkoltak a biztonsági erők.

Az emberi jogi szervezetek szerint Üzbegisztánban gyakoriak a kínzások és a rendőri kegyetlenkedések. Karimov egyik lánya, Gulnara sokáig igen befolyásosnak számított Üzbegisztánban, de egyes hírek szerint évek óta házi őrizetben tartják gazdasági visszaélései miatt.