Több mint százszor támadtak a szakadárok egy nap alatt Ukrajnában

-


Jelentősen megnövekedett a szakadár támadások intenzitása hétfőre virradó éjjel a kelet-ukrajnai front mentén. A kijevi hadműveleti parancsnokság jelentése szerint egy nap leforgása alatt 101 alkalommal nyitottak tüzet katonai állásokra, illetve ukrán ellenőrzés alatt levő településekre.

Andrij Liszenko, az elnöki hivatal hadműveleti ügyekben illetékes szóvivője szokásos kijevi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a katonák közül öten sebesültek meg a támadásokban, haláleset nem történt.

Közleményében a parancsnokság azt írta, hogy a támadások többségét még éjfél előtt a vasárnap esti órákban hajtották végre a szakadárok. A Donyeck környéki ukrán ellenőrzésű települések közül többet a minszki egyezményben tiltott 120 milliméter kaliberű aknavetőkkel és harckocsikkal lőtték. Az éjfél utáni szakadár támadások zöme Donyeck térségére összpontosult.

A szakadárok tüzérségének utóbbi időben jelentősen megnőtt aktivitását jelzi, hogy a kijevi parancsnokság adatai alapján az elmúlt egy hét alatt 540-szer sértették meg a tűzszünetet az „orosz zsoldosokból, katonákból és helyi terroristákból" álló ellenséges erők.

Leonyid Kucsma volt ukrán államfő szóvivője hétfőn a Facebookon bejelentette, hogy július 7-én ismét összeül Minszkben a háromoldalú, Moszkva, Kijev és az EBESZ képviselőiből álló úgynevezett összekötő csoport. A testületben, amely a kelet-ukrajnai válság békés rendezésére jött létre, Kijevet Kucsma képviseli. A tanácskozás napirendjén főként biztonsági kérdések lesznek, ezen belül újabb dokumentumot készítenek elő aláírásra a nehézfegyverek kivonásáról a frontvonal menti ütközőzónából.