Több mint száz embert vettek őrizetbe a törökországi tüntetéseken

Fotó: AFP / BULENT KILIC / AFP / BULENT KILIC

-

Közel 120 embert vettek őrizetbe Isztambulban a Gezi park átépítése elleni tavalyi tüntetések évfordulójára rendezett demonstrációkon.


Isztambul rendőrfőnöke, Selami Altinok közölte, hogy a tüntetők és a rendőrök összecsapásaiban négy rendőr sebesült meg, miután összecsapások voltak a kormány lemondását követelő több száz tüntető és a biztonsági erők között a Taksim tér közelében – számolt be az Anadolu török hírügynökség. A török rendőrség Isztambulban és Ankarában könnygázt és vízágyúkat vetett be, hogy feloszlassa a kormányellenes tüntetőket. A hírek szerint a hatóságok szombatra 25 ezer rendőrt rendeltek ki az utcákra a városban. Ötven vízágyút is kihelyeztek, hogy megakadályozzák a tüntetők eljutását a Taksim térre. A nap folyamán a hatóságok lezárták a térre vezető utakat, és leállították a környéken a tömegközlekedést. Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök előzőleg a hatóságok kemény fellépésével fenyegetett, ha ismét elszabadulnak az indulatok a megmozdulásokon, ezért arra kérte a lakosságot, hogy ne menjen el tüntetni.


Erdogan nehéz éve

Az augusztusi elnökválasztásra készülő Recep Tayyip Erdogan török kormányfő mögött nehéz év áll. Az isztambuli Gezi park tervezett beépítése miatt tavaly tavasszal indult tüntetések nyárra országszerte kormányellenes megmozdulásokba csaptak át. Majd decemberben kipattant egy korrupciós botrány is, amely Erdogan közvetlen környezetét is érinti. A választásokon egyre kevésbé tűnik esélyesnek a jelenleg is kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP). Erdogan internetfelhasználást korlátozó lépései tovább mérgesítették a helyzetet. A török államfő áprilisban betiltatta a Twittert és a YouTube-ot is, és hasonló lépéseket tervezett a Facebook ellen. Az ankarai vezetés bírálatok kereszttüzébe került a május közepén történt, több mint 300 halálos áldozatot követelő somai bányaszerencsétlenség miatt is. Mindezeken túl még a lassan haladó EU-csatlakozási tárgyalások miatt is sokan támadják Erdogan miniszterelnököt.