Több mint ötezer lógós diák családja esett el a családi pótléktól

-

Az elmúlt tanévben 5659 gyerek hiányzott ötven óránál többet az általános iskolákból, ezért a családjuk hónapokig nem kapott családi pótlékot – írja a Magyar Nemzet az Emberi Erőforrások Minisztériumának adataira hivatkozva.


Az adatokból az is kiderül, hogy a legtöbb általános iskolás diák Borsodban, a legtöbb szakközépiskolás és gimnazista pedig Budapesten hiányzik igazolatlanul a tanórákról; az iskolakerülők száma viszont még így is öt év alatt a felére apadt.


Negyvenszer annyi gyerek hiányzott az általános iskolákból igazolatlanul Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az előző tanévben, mint a nyugat-dunántúli Vas megyében. A 2013–2014-es tanévben a legtöbb gyerek (1167) Borsodban hiányzott ötven igazolatlan óránál többet, ez a megye adja a hiányzók egyötödét.

A második legtöbb hiányzót Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében regisztrálták (597 gyerek), míg a harmadik helyre Budapest (580 tanuló) került.

A statisztikai adatokból kiderül: az elmúlt tanévben 5659 gyerek hiányzott ötven óránál többet az általános iskolákból, ezért a családjuk hónapokig nem kapott családi pótlékot.

Az általános iskolák alsó tagozatain egyébként az első évfolyamon van a legtöbb igazolatlan hiányzás, majd az ötödik évfolyamon ugrik meg újra a mulasztók száma – olvasható a Magyar Nemzetben.