Több mint nyolcszáz iszlamistát figyelnek a belga hatóságok

-

Európából, a lakosság számához képest Belgiumból utaztak a legtöbben Szíriába vagy Irakba harcolni. Egy kiszivárgott dokumentum szerint kiemelten figyelik a gyanús személyeket.


A belga hatóságok összeállítottak egy listát, amelyen 828 gyanús, megfigyelendő ember neve szerepel. Olyanokról van szó, akik feltehetően részt vettek, részt vesznek vagy részt akarnak venni a muszlimok szent háborújában, a dzsihádban – derül ki a belga sajtó által megszellőztetett minisztériumi dokumentumból.

Az RTL belga televízió híradása szerint a hírszerzés 270 olyan belga lakost azonosított, aki Szíriában vagy Irakban harcol, további 15 ember úton van a térségbe, 129-en pedig már hazatértek onnan. A hatóságok 62 ember kiutazását akadályozták meg. A Koen Geens igazságügyi és Jan Jambon belügyminiszter által köröztetett dokumentum szerint feltehetően 352 belga lakos akar a válságövezetbe utazni.

Az RTL szerint a minisztérium utasította a hírszerző szolgálatokat, hogy gyűjtsenek információkat a dokumentum által „külföldi terrorista harcosoknak” nevezett emberekről. Egy brüsszeli külváros polgármestere közölte az RTL-lel: aggasztja, hogy az önkormányzati alkalmazottakat arra kérik, legyenek a titkosszolgálat informátorai.

A La Libre Belgique című napilap azt írta, hogy az elmúlt három évben az európai uniós országok közül a lakosságszámhoz viszonyítva Belgiumból utaztak a legtöbben Szíriába vagy Irakba harcolni. Januárban a belga rendőrök több helyszínen ellenőrizték a Szíriából visszatért iszlamista radikálisokat. Verviers-ben a gyanúsítottak rálőttek a kiérkező rendőrökre, a tűzharcban két gyanúsított meghalt, egy megsebesült.