Több mint négyszáz bolgár fegyverest vezényelnek a görög határhoz

Fotó: AFP / DIMITAR DILKOFF

-


Bulgária a fegyveres testületek több mint négyszáz tagját készül a Görögországgal közös határára vezényelni, hogy útját állja a menekültek esetleges újabb tömeges hullámának - jelentette be szombaton Bojko Boriszov miniszterelnök.

Ezt azután mondta, hogy szombaton gyakorlatot hajtottak végre a biztonsági szervek páncélozott járművek és helikopterek bevetésével a kritikus - Görögországgal és Macedóniával közös - határszakaszon. A hadsereg, a rendőrség és a csendőrség több mint négyszáz emberét fogják a görög határhoz irányítani, hogy megelőzzék a bevándorlók további tömeges beáramlását. Hozzátette, szükség esetén az ország képes néhány óra alatt további mintegy ötszáz embert mozgósítani a határ védelmére.

Bulgária eddig nem látta szükségét, hogy különleges intézkedésekkel védje a Görögországgal közös, 470 kilométeres zöld határát, ahol főleg magas hegyek húzódnak, s ahol mintegy 150 kilométernyi szakasz nehezen átjárható.

A bolgár parlament februárban hagyta jóvá az ország védelméről és a fegyveres erőkről szóló törvény módosítását, amelyben feljogosították a katonai egységeket arra, hogy a határrendőrséggel együtt járőrözzenek.

Bulgária kívül esik a menekültek által használt nyugat-balkáni útvonalon, Szófia most viszont attól tart, hogy nagyszámú migráns érkezhet, miután több mint tízezer menekült rekedt Görögországban, a görög-macedón határ mentén.

Tavaly több mint 30 ezer migráns lépett be Bulgária területére, az érkezők nagy része azonban továbbutazott a tehetősebb európai uniós országok felé. A bolgár hatóságok most attól tartanak, hogy ez a szám emelkedhet annak hatására, hogy megerősítik a határok védelmét a migránsok eddigi fő útvonalán, amely Görögországon, Macedónián és Szerbián át vezet Nyugat-Európába.

Bulgária eddig csaknem kétezer rendőrt vetett be a Törökországgal közös, 260 kilométer hosszú határának ellenőrzésére.