Több mint kétszáz animációs film érkezik Budapestre

Forrás: Anilogue

-

Szerdán kezdődik a 15. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál. A vasárnapig tartó rendezvény keretében több mint hetven vetítés és kiegészítő program lesz nyolc budapesti helyszínen.


Az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Kino mozi mellett további hat helyszín – a Magvető Café, a Francia Intézet, a Szimpla kert, a Budapest School, a Három Holló kávéház és a Liszt Ferenc téri gyermekkönyvtár – ad otthont a fesztiválnak. Kiállítások, workshopok és koncertek színesítik a programot, amelyben 200 új animációs rövidfilm és 13 egész estés mozi szerepel.

Az idei Anilogue a Magvető Caféban indul, délután az Anilogue Bemelegítő című programon Liszka Tamás fesztiváligazgató és Kreet Paljas programigazgató mutatja be az idei műsort. A fesztivál egész estés versenyprogramjában két japán (A világ innenső végén, A saját hangod), egy kínai (Hegyek és vizek könyve), egy belga (Zombillenium) és egy iráni (Teheráni tabuk) alkotást láthat a közönség.

A rövidfilmes versenyprogramban 30 rövidfilmet mutatnak be, az európai produkciók között három magyar alkotás, Orosz Tina Bye-bye, Mom, Lovrity Anna Katalin Vulkánsziget és Csáki László Néhány szó című filmje is verseng a 2000 eurós díjért.

A fesztivál a százéves függetlenségét ünneplő Finnország animációjának külön figyelmet szentel: mintegy 50 alkotást vetítenek a mustrán és öt finn vendég is érkezik Budapestre, köztük a Pink Twins stúdió két művésze, Vesa Vehvilainen és Juha Vehvilainen.

Sara Diamond, a Google Spotlight Stories egyik produkciós vezetője a művészi igényű virtuális valóság (VR) filmekről tart előadást a Kino moziban és a VR-animációk műhelytitkaiba is beavatja a közönséget.

Az Anilogue egyik kiemelt programjaként vasárnap délután levetítik A tenger dala Oscar-jelölt alkotóinak új animációját, A kenyérkeresőt.

A fesztivál nyitófilmje a Have a Nice Day című kínai egész estés animáció ma este az Urániában látható, a zárófilm szombaton este Sinkai Makoto új alkotása, a Mi a neved? lesz, amely Japánban minden idők legnézettebb animációs filmje. Eddig a Chihiro Szellemországban volt a legnézettebb japán animációs film, ezt sikerült felülmúlnia Sinkai Makotónak. Hajao Mijazaki után ő az igazi nagy tehetsége a japán animációs filmnek. Hihetetlenül aprólékos, gyönyörű látványvilága van, és minden ami a japán vizuális kultúrában látható, összesűrűsödik ezekben az animációs filmekben.

A programokról további információkat itt lehet találni.


A fesztivál vendége lesz a DreamWorks Animation nemzetközi igazgatója, Shelley Page is, aki részt vesz az egész estét betöltő animációk versenyének zsűrijében, és a tehetséges magyar animációs diákok munkáival is megismerkedik – mondta el Liszka Tamás fesztiváligazgató.

"Hosszú ideje próbáltuk idecsábítani Shelley Page-t, aki maga is animátor, a Roger nyúl a pácban, a Madagaszkár és a Shrek készítésében is részt vett. Most a DreamWorks animációs cég nemzetközi igazgatója és egyik feladata, hogy világszerte tehetségeket kutat fel. Régóta kapacitáltuk, hogy jöjjön kincsvadászatra Magyarországra is, ahol nagyon sok fiatal tehetség van" – mondta a fesztiváligazgató. Szeretnék, ha Page minél több animációs filmet megnézne, alkotóval találkozna.

A mustrán animációs videojáték-fejlesztő műhelyt is rendeznek, amelyben ezúttal szuperhős-workshopot tartanak. A résztvevők, felnőttek és gyerekek maguk lehetnek szuperhősként az elkészülő animáció főszereplői.