Több mint hatezer embert fogtak el tiltott határátlépés miatt

Fotó: MTI / Kelemen Zoltán Gergely

-

A menedékkérők száma havi átlagban meghaladja a napi ötszázat, így marad a válsághelyzet.


Összesen 6056 embert fogtak el a rendőrök tiltott határátlépés miatt szombaton – derül ki az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnap reggeli összesítéséből. Éjfélig 176 ezer 113 menedékjogi kérelmet regisztráltak, szombaton 53 kérelem érkezett, tranzitzónában azonban nem regisztráltak ilyet. A határzár tiltott átlépése miatt elrendelt kiutasítás végrehajtása érdekében szombaton hat külföldit vettek idegenrendészeti őrizetbe – mondta Kiss Attila, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) általános főigazgató-helyettese.

A főigazgató-helyettes azt is közölte, hogy a válsághelyzetet megalapozó feltételek továbbra is fennállnak. Ezt azzal magyarázta, hogy a menedékkérők száma havi átlagban meghaladja a napi ötszázat. A hatályos kormányrendelet szerint a BÁH főigazgatójának és az országos rendőrfőkapitánynak legalább 15 naponta kell tájékoztatást adni a belügyminiszternek a válsághelyzet elrendelését megalapozó feltételek fennállásáról.

A déli határ mentén több mint 4700 katona teljesít szolgálatot, ők egyrészt az ideiglenes biztonsági határzár kiépítésében vesznek részt, másrészt a rendőrség munkáját segítik.