Több mint félezer észak-koreai utazik a téli olimpiára

Forrás: AFP / KIM JAE-HWAN

-

Megállapodott Észak- és Dél-Korea, hogy a februári phjongcshangi téli olimpián sportolóik együtt vonulnak be a nyitóünnepségen. Közös női jégkorong-válogatottat is indítanak.


Észak-Korea 550 fővel képviselteti magát a téli játékokon, a sportolók és hivatalos személyek mellett 230 fős szurkolói csoport, 140 művész és 30 tekvondós lesz ott a dél-koreai téli olimpián. Az északi küldöttség jövő csütörtökön utazik át a játékok helyszínére.

A két koreai csapat nem először vonul együtt olimpián, 2000-ben a sydney-i és 2004-ben az athéni játékokon is közös zászló alatt szerepeltek a megnyitón, az ugyanakkor először fordul elő, hogy bármilyen sportágban közös együttest indítsanak. 1988-ban Szöulban volt a nyári olimpia, akkor a Koreai NDK bojkottálta a részvételt.

Az észak-koreaiak eddig egyetlen kvótát szereztek a phjongcshangi játékokra. A Riom Tae Ok és Kim Dzsu Szik műkorcsolyapáros szeptemberben a németországi Oberstdorfban rendezett Nebelhorn Kupán vívta ki az olimpiai szereplés lehetőségét. A nemzetközi szövetség (ISU) azonban az október 30-i határidőig semmiféle visszajelzést nem kapott, így a duó indulását a Nemzetközi Olimpiai Bizottság engedélyezheti speciális elbírálással.