Több mint egymilliárdot költöttek rá, most romokban hever

Fotó: 60lap.hu / Bíró József

-

Katasztrofális állapotban van a hatvani bicikliút, amely az elmúlt években készült 1,1 milliárd forintnyi uniós forrásból. A projektnél már kivitelezés közben is komoly problémákat talált a pénzt odaítélő hivatal. Hatvan polgármestere az építkezés idején Szabó Zsolt volt, a politikus jelenleg a kormány fejlesztési államtitkára.


A Hatvanból Boldog irányába tartó kerékpárút állapota annak ellenére katasztrofális állapotban, hogy az elmúlt években építették 1,1 milliárd forintért. Erről egy hatvani újság, a 60lap.hu számolt be vasárnapi véleménycikkében.

A 7,5 kilométer hosszú, uniós forrásból finanszírozott kerékpárút alapkövetét 2013 őszén rakták le. Bár a munka 2014-re befejeződött, 2015-ben már garanciális javításokat végeztek rajta. A cikket író Bíró József 2015 nyarán büntetőfeljelentést tett a hibák miatt, de ezt a rendőrség elutasította, arra hivatkozva, hogy garanciális munkákat végeznek.

A cikket szerzője a napokban kipróbálta az utat, és beszámolt a a tapasztalatairól. Azt írta: az út alapja megsüllyedt a repedések mentén, van, ahol több centi a szintkülönbség. “A Zagyván átívelő, vasúti sínekből tákolt híd romokban, a Boldog irányába vezető földút pedig egy terepjárónak is kihívást jelent, nem egy kerékpárosnak” - fogalmazott.

A hatvani kerékpárútról még 2014 decemberében azt írtuk: az uniós forrást megítélő Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség több problémát is talált a projektnél. Az ügynökség szabálytalansági eljárást is kezdeményezett az ügyben. Végül a kerékpárút boldogi szakaszára megítélt 170 millió forint 25 százalékának, vagyis 42 millió forintnak a kifizetését felfüggesztették. Hatvan és Boldog a döntéssel nem értett egyet, jogorvoslattal éltek; ennek eredményéről még nem volt információnk.

A projekt vezetője és kedvezményezettje hivatalosan Hatvan városa volt. A település polgármestere 2010-től a fideszes Szabó Zsolt, ő volt a városvezető a projekt ideje alatt, még a kifizetés felfüggesztése idején is. Egy hónappal később, 2014 júniusától a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkárává nevezték ki, ezen a poszton többek között a fejlesztéspolitikáért felel.

A minisztériumon keresztül akkor kerestük Szabót, kérdéseinkre a tárca sajtóosztálya azt közölte: “A közbeszerzést uniós szabályoknak megfelelően a képviselő-testület által kiválasztott külső szakértő végzi. A folyamatban lévő eljárás független Szabó Zsolt kormányzati szerepvállalásától”.