Több mint egymilliárdért fésülik össze az adatokat a Főtávnál

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Attila

-

A fővárosi távhőszolgáltató egész éves profitját elviszi az a beruházás, amelynek legnagyobb tételébe sok minden belefér. A Főtáv frissíti az eddig is használt, de már elavult vállalatirányítási informatikai rendszerét, amelyre 2 milliárd forintot költenek.


A Főtáv 2 milliárd forintot szán arra, hogy az év végéig modernizálja vállalatirányítási rendszerét, amely eddig is a német SAP szoftverére épült, és ezután is SAP-szoftver lesz. Ez az összeg gyakorlatilag a fővárosi önkormányzat cégének kétévnyi nyereségét viszi el, vagyis a Főtáv az idei és a jövő évi eredménye alapján várhatóan nem tud majd osztalékot fizetni a tulajdonosnak. Összehasonlításképpen: az agglomerációs közlekedés, amelyet éppen most passzol le a főváros a kormánynak, évi 12 milliárd forintba kerül.


Ennél is meglepőbb azonban a birtokunkba került előterjesztés, amelynek alapján nem is maga a SAP-szoftver kerül ilyen sokba, az csak 600 millió forint, és ebben már az is benne van, hogy összeilleszthetővé teszik az eddigi, nem SAP-alapú bővítményekkel. Az igazán húzós tétel 1 milliárd 136 millió forint, amely a következő célt szolgálja: „sztenderdizáció, a fejlesztés tesztelése, minőség-ellenőrzés és adattisztítás”.

A kétmilliárdos összeg szakmai berkekben is meglepetést keltett, bár nem egyedülálló. 10-15 évvel ezelőtt még olyan rendszereket telepítettek a vállalatoknál, amelyek nehezen bővíthetőek, csak toldozni-foldozni lehet a szoftvert. Négymillió dollár azonban arra, hogy emberek adatokat összefésüljenek, meglehetősen soknak tűnik.

Bár ezt a döntést is már előkészítették – méghozzá a Multicontact Consulting Kft. 7,5 millió forintért –, a szoftvercsere költségvetésében is szerepel egy 50 millió forintos tétel a projekt előkészítésére. Az új rendszernek december végére már működnie kell, a közbeszerzést pedig az év első felében írják ki. Karbantartásra az új szoftver első évében 66 millió forintot, a második évben 103 millió forintot szánnak.


Terjeszkedni akar, de be is darálhatják

Megkérdeztük a Főtávot is a beruházásról. Válaszuk szerint „az ügyfelek színvonalasabb kiszolgálása, valamint a vállalati működés hatékonyságának további növelése érdekében” készülnek a cég „jelenlegi SAP alapú integrált vállalatirányítási rendszerének újra-bevezetésére”. A cég attól viszont elzárkózott, hogy a tervezett költségekről nyilatkozzon, mondván az befolyásolná a tervezett közbeszerzési eljárást.


A Főtáv elmondása szerint a jelenleg működő rendszerben már több ezer egyedi fejlesztés van, ami nehézkessé teszi az üzemeltetést, nagyon sok adatot, információt kézzel kell betáplálni, feldolgozni és kinyerni belőle. A fővárosi cég azzal számol, hogy a beruházás költsége „néhány éven belül” megtérül.

A döntés-előkészítő előterjesztésben az is szerepelt, hogy


a projekt elsősorban a vállalat stabil működésének fenntartása miatt és területi vagy termékkörbeli fejlesztési lehetőségének megteremtése érdekében elkerülhetetlen.

Ez arra utal, hogy a Főtáv terjeszkedni szeretne. A budapesti távhőszolgáltató a napokban kampányolt is amellett, hogy minél többen álljanak át a távfűtésre. Azzal érvel, hogy ha 10-10 ezer fogyasztó az egyedi gáz- és a fafűtésről távhőre állna át, érdemben nőne annak az esélye, hogy fűtési szezonban se legyen szükség szmogriadóra a fővárosban. Minden tízezer lakás vagy közület átállásával évente 13 tonnával kevesebb por szennyezné Budapestet.


Csakhogy az állam is arra készül, hogy belép a távhőszolgáltatás piacára is. Márpedig azokon a területeken, ahol korábban az állam belépett a piacra, ott előbb-utóbb, esetenként mindössze néhány hónap leforgása alatt egyeduralkodó lett: a lakossági gázszolgáltatásban például felvásárolta a Főgázt, és a gazdasági-jogi szabályozás módosításával elérte, hogy a többi, külföldi szolgáltató is lemondjon a fogyasztóiról.

Bár Budapesten egyelőre arra számítanak, hogy egyedi egyezséggel a fővárosi távhőszolgáltató és a közszolgáltatások másik szereplője, a szemétszállító cég is önálló maradhat, erről egyelőre nem született döntés. Sőt, éppen a fővárosi cégek jobb jövedelmezősége vetíti előre azt a jövőt, hogy a Főtávot és a Fővárosi Közterület-fenntartót is beolvasztják a nemzeti közműszolgáltató rendszerébe.

Ebben az esetben azonban a Főtáv frissen megújított rendszere akár feleslegessé is válhat, vagy éppen ellenkezőleg: megkerülhetetlenné. Hiszen a nemzeti közműszolgáltató is össze akarja majd fésülni a több tucat kisebb-nagyobb távhőcég vállalatirányítási rendszerét, és akkor vagy kukába dobja a kétmilliárdos SAP-szoftvert, vagy más rendszer szóba sem jöhet a többi vállalatnál.