Több mint egy magyarországnyi ember rendszeresen pancsolt szeszt iszik

Fotó: Vladimir Smirnov

-

Nem lehet majd automatából venni az arcszeszt. Putyin szigorítana.


Az irkutszki alkoholmérgezés halálos áldozatainak száma már 62-re nőtt, Vlagyimir Putyin elnök pedig utasította minisztereket, hogy szigorítsák meg a 25 százaléknál magasabb alkoholtartalmú italok, kozmetikumok és más folyadékok, valamint az etanol tartalmú gyógyszerek gyártására és árusítására vonatkozó előírásokat. A moszkvai egészségügyi tárca kezdeményezte, hogy ezentúl tilos legyen automatából árusítani a szesztartalmú szereket.

Az irkutszki tömeges mérgezést egy Bojarisnyik (galagonya) elnevezésű, 93 százalékban szeszalapú fürdő-testápoló hamisítványának elfogyasztása okozta. A hamisítók etilalkohol helyett metilalkoholt és fagyállót kevertek a folyadékba. Az áldozatok többsége a félmilliós szibériai megyeszékhely novo-lenyinói lakótelepén élt. 38 embert kórházban ápolnak, és eddig csak 5 mérgezést szenvedett személyt sikerült megmenteni.


Rendkívüli állapot

A történtek miatt Irkutszkban és a megyében rendkívüli állapotot hirdettek, és betiltották a metilalkoholt tartalmazó, valamint a potenciálisan veszélyes szesztartalmú készítményeket. 1500 elárusítóhelyen 6500 liter alkoholos szert foglaltak le.

Irkutszkba repült Szergej Basztrikin, a bűnügyekben eljáró szövetségi Nyomozó Bizottság vezetője.

A szeszes italok forgalmazását felügyelő a Roszalkogolregulirovanyije szerint az oroszok évi 170-250 millió liter szesztartalmú orvosi, kozmetikai vagy egyéb olcsó vegyszert fogyasztanak. A szegénység miatt ezek fogyasztása évente 20 százalékkal nő. A 12 milliót is elérheti azok száma, akik rendszeresen fogyasztanak nem szeszes italként forgalmazott alkoholt.