Több mint 4 milliárdba kerül a BL az állami sportcsatornának

Fotó: MTI/EPA/DPA / THOMAS EISENHUTH

-

Eddig egymilliárd euróra saccolták, most kiderült, a három idény négymilliárdba kerül. A csatorna éves költségvetése 8-10 milliárd lehet.


A Figyelő azt írta mai számában, hogy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) 4,3 milliárd forintot fizet azért, hogy a következő három idényben ők közvetíthessék a labdarúgó Bajnokok Ligáját. Eddig 1 milliárdos becslésekről lehetett hallani.


A lap két dologra is felhívta a figyelmet:
  1. Ez még kizárólagosságot sem jelent, mert a Sport TV közvetíti a meccseknek nagyjából a felét.
  2. Éves szinten ez azt jelenti, hogy a BL és a magyar első osztály közvetítése a közmédia teljes éves büdzséjének jelenleg durván 2,5 százalékát teszi ki, pedig ezekre a piacon is lehetett volna vevőt találni.
Az NB I.-nek eddig volt is piaci vásárlója, a Sport TV adta le a meccsek egy részét. Még ebben az idényben is szerződésük volt a közvetítésre, azonban mostantól csak a közmédia adhatja le őket. Eddig a köztévé 1, a Sport TV 2,5 milliárdot fizetett érte. Ezt a 3,5 milliárdot fogja mostantól kifizetni az MTVA.


Az M4 teljes költségvetése

A Figyelő szerint a csatorna éves büdzséje 8-10 milliárdba kerülhet, de az elindítása és a jövő évi olimpia sem lesz nekik olcsó. Az induláskor 377 milliót költöttek technikára, és 137 millióért épültek a díszletek. A riói olimpiára pedig 93 embert küldene ki az MTVA három hétre.