Több mint 391 ezer menedékkérő lépte át tavaly a határt

-

Lényegében senki sem maradt itt, Németország volt a cél.


Tavaly összesen 391 384 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a rendőrök – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. A tavaszi hónapokban naponta több száz, nyáron már több mint ezer migránst fogtak el. Augusztusban több napon át a kétezret, sőt a háromezret is meghaladta az illegális határátlépés miatti elfogások száma.

Ősszel ez a szám tovább emelkedett: szeptember 15-én – a magyar–szerb határ lezárása előtti napon – 9380-an jöttek át a határon. Szeptember közepétől a magyar–horvát határra tolódott át a súlypont: naponta több ezer (volt, hogy 7-8 ezer) bevándorló érkezett. A magyar–horvát határszakaszon október 17-től áll a határkerítés, azóta a Balkánon át érkező migránsok Szlovénián és Ausztrián keresztül igyekeznek (elsősorban) Németországba.

A tömeges bevándorlás kezelését célzó kormányzati törvénycsomagot szeptember 4-én fogadta el a parlament kivételes eljárásban. Ennek részeként több ponton szigorították a büntető törvénykönyvet (Btk.) is. Ezek alapján önálló büntetőjogi tényállás lett a Btk.-ban a határzár tiltott átlépése, megrongálása és a határzárral kapcsolatos építési munka akadályozása. Ezek elkövetése esetén a szabadságvesztés mellett – bizonyos esetekben halasztó hatállyal – a kiutasítás büntetését is mindenképpen ki kell szabni.

Szeptember 15. óta bűncselekménynek minősül, ha valaki a határkerítés illegális átlépésével jut be Magyarországra.

A menekültek azonban nem maradtak Magyarországon, amint tudtak, Ausztria felé távoztak.