Több mint 3200 halottja van a nepáli földrengésnek, köztük tibetiek is

Fotó: AFP / PRAKASH MATHEMA

-


A legfrissebb összesítések szerint Nepál területén 3218-an haltak meg a szombati földrengésben és 6538-an sérültek meg. A fél nappal korábbi, vasárnap esti hivatalos katmandui tájékoztatás még 2430 halottról szólt.


Mintegy kilencven ember halt meg a szomszédos Kínában és Indiában.

A hivatalosan megerősített adatok szerint a földrengés következtében a Mount Everesten elindult lavinákban 18-an lelték halálukat.

A Himalayan Times című nepáli napilap azt írta hétfőn, hogy a földrengés áldozatainak a száma elérheti akár a nyolcezret is. Az újság a helyszínen tevékenykedő mentőcsoportok és a katasztrófa következményeinek felszámolását irányító helyi illetékesek beszámolói alapján közölte ezt a becslést.

Helyszíni beszámolók szerint a mentőcsapatok és a helybéliek második napja megállás nélkül kutatnak a romok között rekedt esetleges túlélők után, de az idő előrehaladtával egyre csökken a remény az életben maradtak megtalálására. A helyi hatóságok szerint a mentésben résztvevők a végletekig kimerültek.

Szerte Nepálban falvak százai kénytelenek magukról gondoskodni, nincs sem áramszolgáltatás, sem vízellátást, és nem nyitottak ki az élelmiszerboltok sem. A helybéliek a szabad ég alatt töltötték az éjszakát, mert otthonuk vagy megsemmisült, vagy életveszélyessé vált a földrengések következtében.


A nepáli földrengés, illetve az utórezgésekben legkevesebb 24 kínai állampolgár is meghalt, Tibetben legalább húszan vesztették életüket, több tucatnyi ember hollétéről nem tudnak, körülbelül 12 ezer embert kellett evakuálni.

A 3900 méteres tengerszint feletti magasságban fekvő kínai Sigatzéban, amelyet egy a Richter-skála szerinti 5,9-es erősségű utórengés rázott meg, több mint 1200 ház dőlt romba és csaknem 10 ezer sérült meg. Utak váltak járhatatlanná, a térségben időlegesen megszakadt az áramellátás és a távközlési összeköttetés. Ugyanitt 54 templomot ért kár. A helyszíni jelentések szerint mindenki az esetleges további utórengésektől fél.

Ezekre a területekre már elindították a segélyeket, a sátrakat, a meleg kabátokat, takarókat, összecsukható ágyakat és hálózsákokat. A regionális kormányzat főleg élelmiszert, gyógyszert és ivóvizet juttat a rászorulóknak. A szállítási minisztérium 10 millió jüant (450,6 millió forint) helyezett a tibeti alapba.


A 7,9-es erősségű szombati földrengés volt a legsúlyosabb ilyen katasztrófa Nepálban az utóbbi nyolcvanegy évben. Az első, pusztító erejű földmozgást több, ugyancsak erős utórengés követte. A természeti csapás leginkább a fővárost, Katmandut sújtotta, ahol több mint ezren haltak meg. Súlyos károk keletkeztek a főváros központi történelmi negyedében. A romba dőlt épületek között van az UNESCO világörökségi listáján szereplő, a 19. század első felében épült, kilencemeletes Darahara-torony.

Számos ország jelentette be eddig, hogy küld vagy küldött már segélyt és mentőcsapatokat a bajba jutottakhoz. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) negyvenezer embernek elegendő gyógyszert továbbított Nepálba.