Több mint 2100 határvadásszal erősítik a szerb–magyar határt

-

Megalakult a határrendészeti igazgatóság, az egységek szeptember 15-től dolgoznak majd. A rendőrség adatai szerint vasárnap éjfélig idén eddig 153 ezer 561 tiltott határátlépőt fogtak el a magyar–szerb határszakaszon, a bevándorlók 67 különböző országból érkeztek.


A Készenléti Rendőrségen belül létrejövő határrendészeti igazgatóság keretein belül 2106 fővel erősítik meg a magyar–szerb határ védelmét, de a hat határvadász egység létszáma szükség esetén 3600 főre is bővíthető. Idecsatolják az úgynevezett mélységi ellenőrzési osztályt is, amely az országhatárokon belül dolgozik.

Az igazgatóság létrejöttét múlt szerdán jelentette be az országos rendőrfőkapitány; a szervezet tagjai között 876 próbaidős végzős rendészeti szakközépiskolás lesz. A bevetési központ Szegeden lesz, de Kiskunhalason is kialakítanak egy egységet. A határrendészeti igazgatóság vezetőjének Szabó Ferencet, a Készenléti Rendőrség bevetési főosztályának vezetőjét nevezték ki. Az igazgatóság munkáját helikopteres, kutyás és lovas járőr is segíti.

A szervezetre nem vonatkoznak külön speciális szabályok, a rendőrségi törvényben, valamint a szolgálati szabályzatban rögzített előírások szerint járnak el.