Több mint 20 ember halt meg az áradások miatt Amerikában és Mexikóban

-

Amerika és Mexikó határán hatalmas esőzés és tornádó is volt az elmúlt pár napban.


A Texas állambeli Houstonban helyi idő szerint hétfő este több mint 25 centiméter csapadék hullott néhány óra alatt. A város egyes részei víz alatt állnak. Ott legalább tíz éve nem volt ilyen súlyos áradás. Az ítéletidő miatt két ember halt meg - mondta a város polgármestere.


A hatóságok később három újabb holttestre bukkantak Texas államban, ezzel együtt a két amerikai államban tizenegyre nőtt az áradások halálos áldozatainak száma. Legalább ezer texasi lakóépületben károsodott a heves esőzés miatt.

A vihar hétfőn 350-400 lakóházat döntött romba Wimberley településen, ahol tizenkét embert továbbra is eltűntként kezelnek.

A határ mexikói oldalán, Ciudad Acuna városban hétfőn 14-en haltak meg tornádó miatt. A térségben több helyen óránként 270-300 kilométeres szélsebességet mértek. Több épület teljesen megsemmisült, több száz ház károsult.

„Borzalmas volt, reggel elkezdett esni, majd feltámadt a szél és minden a levegőbe repült” - mesélte a város egyik lakosa. 44 embert kórházba kellett vinni, csaknem 250-en könnyebben sérültek.

Greg Abbott texasi kormányzó hétfőn az állam harminchét megyéjében szükségállapotot hirdetett ki a viharok és az áradások miatt. Az ítéletidő hét végéig folytatódhat.

Sok államban az idei a valaha feljegyzett legcsapadékosabb május: Oklahomában idén eddig 69,5 centiméter eső esett, a tavalyi évben viszont mindössze 10,9.