Több mint 1800 menekültet mentettek meg Líbia partjainál

-

Az Európába tartó menekülteket az uniós hatóságok mentették meg hétfőn a Földközi-tengeren Líbia partjaihoz közel – közölte az AFP francia hírügynökség kedden az olasz parti őrségre hivatkozva.


Az olasz hatóságok tájékoztatása szerint az összesen hat hajóról kimentett 1830 ember közül 949-et az olasz parti őrség hajói, 242-t a mentési műveletekben részt vevő ír parti őrség egyik hajója, 639-et pedig egy angol hajó mentett meg.


Az európai uniós tagállamok határellenőrzési ügynökségének legfrissebb adatai szerint az év eleje óta már mintegy 630 ezren érkeztek illegálisan Európába. A legtöbben Szíriából jönnek, de sokan érkeznek Irakból, Afganisztánból és Afrikából is.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet legfrissebb jelentése szerint az idén már legkevesebb 2600 ember veszítette életét a Földközi-tengeren a veszélyes átkelés közben, a tavalyi egész évi 3279-cel szemben.

A Líbiai Vörös Félhold szóvivője hétfőn arról számolt be, hogy legkevesebb kilencvenöt menekült holttestét vetették partra a hullámok az utóbbi öt nap során.

Az 1770 kilométeres földközi-tengeri partszakasszal rendelkező Líbiában összeomlott a Moamer Kadhafi elnök 2011-es bukása és halála után kezdődött politikai átmenet folyamata. Azóta káosz uralkodik az országban, Líbiának két kormánya és két parlamentje van, egyes térségek uralmáért pedig egymással versengő fegyveres milíciák harcolnak.