Több mint 150 terroristával végeztek amerikai drónok Szomáliában

-

Az amerikai hatóságok jelentése szerint több mint 150 ember halt meg abban a szomáliai dróntámadásban, amelyet az Egyesült Államok intézett az al-Shabaab szélsőséges iszlamista szervezet ellen.


Az al-Kaida terrorszervezet helyi fegyveres erejeként is ismert al-Shabaab volt a célpontja az amerikai drónoknak. Az NBC-nek nyilatkozó amerikai forrás szerint a drónok bombákat és rakétákat dobtak le a radikális iszlamisták gyűlésére. Állítólag a fegyveres szervezet tagjai valamilyen ceremóniát tartottak, amikor a támadás érte őket. Egyelőre arról nincsenek információk, hogy az áldozatok között vannak-e vezetők.


A Pentagon közlése szerint az amerikai drónok a radikálisok egy kiképzőtáborára csaptak le, amely 195 kilométerre van a fővárostól, Mogadishutól – írja a BBC.


Az al-Shabaab felkelői saját bevallásuk szerint dzsihádot folytatnak az iszlám ellenségei, továbbá a szomáliai kormány és az Afrikai Unió szomáliai missziója ellen. Az al-Shabaabot a biztonsági szolgálatok terrorszervezetnek minősítik. Számos terrortámadást vállalt már magára az al-Shabaab, többek között ennek a szervezetnek a fegyveresei mészároltak le 67 túszt 2013-ban Nairobiban, egy kenyai plázában. Legutóbb pedig februárban robbantottak a szomáliai Baidoa városának egy éttermében.