Több mint 100 éve nem volt olyan meleg, mint tavaly

Fotó: Getty Images/iStockphoto / graphics.vp

-

Legalábbis átlagban. Ugyan a nyári hőhullámok elmaradtak, azonban a többi évszak melegebb volt a megszokottnál - jelenti az OMSZ.


A csaknem 12 Celsius-fokos éves középhőmérséklettel a tavalyi volt a legmelegebb év Magyarországon 1901 óta - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat elemezésében. A 2014 éghajlatáról és szélsőséges időjárási eseményeiről készített beszámolójából kiderül az is, hogy tavaly felhőszakadás és heves zivatar veszélye miatt adtak ki a legtöbbször első-, illetve másodfokú riasztásokat.


A jelentés szerint az éves hőmérsékleti szélsőségeket tekintve nem volt rendkívüli 2014. Ezzel együtt a tavalyi év a 11,95 Celsius-fokos középhőmérsékleti értékkel 1901 óta a legmelegebbnek bizonyult, 0,2 fokkal megelőzve az eddigi legmelegebb 2007-et is. Érdekességként kiemelték, hogy ezúttal nem a nyári hőség mutatkozik meg a magas éves átlagot tekintve - ugyanis tavaly elmaradtak a hőhullámok, hőségriadók és aszályos időszakok, ezzel 2014 megtörte az elmúlt években megfigyelt, forrósággal jellemezhető nyarak sorát. Ugyanakkor az év többi hónapja szokatlanul melegnek bizonyult.

A meteorológiai szolgálat megjegyezte azt is, hogy a Meteorológiai Világszervezet (WMO) közlése alapján a nemzetközi adatsorok 1850-es kezdete óta a világátlagban is a tavalyi volt a legmelegebb év.
A magyar adatsorok 1901-es kezdete óta 2014-hez köthető a 3. legmelegebb tél, a 7. legmelegebb tavasz és az 5. legmelegebb ősz - írta a meteorológiai szolgálat, megjegyezve, hogy bár a hőhullámok és hőségriasztások 2014-ben elmaradtak, a nyár középhőmérséklete még így is magasabbnak volt a sokéves átlagnál.

A beszámolóban lévő táblázat szerint 2014-ben június 10-én Budakalászon mérték a legmagasabb hőmérsékletet, 36,5 fokot. A leghidegebb december 31-én Bátapátiban volt, ahol mínusz 20,1 fokig hűlt a levegő.