Több mint 10 éve lejárt árut is találtak a cukrászatokat ellátó cégnél

-

Dió és mák helyett szóját, kölest, napraforgót és búzacsírát használt és több mint 10 éve lejárt szavatosságú terméket is tárolt az a cukrászatok, pékségek ellátására szakosodott budapesti cég, amelynél 53 tonna lejárt szavatossági idejű, jelöletlen, szabálytalanul tárolt termék megsemmisítését rendelte el a Pest Megyei Kormányhivatal.


A hatóság továbbá arra kötelezte a céget, hogy valamennyi, 2015-ben gyártott poralapú termékét hívja vissza, mivel nem biztosított a termékek nyomon követhetősége, így nem zárható ki, hogy összetevőként lejárt szavatosságú alapanyagot használtak fel.

A lejárt alapanyagok között szerepeltek növényi zsírok, kakaópor, fagyasztott gyümölcsök, és volt közöttük olyan adalékanyag is, amelynek még 2004-ben lejárt a minőségmegőrzési ideje – írták.

A közlemény szerint a cég meghamisította az általa gyártott diótöltelék, dejós diótöltelék nevű termékeket, ugyanis a megnevezésben szereplő dió helyettesítésére szóját, kölest, búzacsírát és napraforgót használt. A 44 százalékos diótartalommal jelölt termékükhöz mindössze 24 százalék diót használtak fel, valamint máktöltelék terméküket is szójával és kölessel hígították.

A Pest Megyei Kormányhivatal szerint a hamisított termékek pékségekhez, cukrászatokhoz jutottak el a nagykereskedéseken keresztül.