Több mint 10 000 menekült ragadt Ausztriában

-

Az osztrák menekültügyi koordinátor szerint Ausztria egyelőre meg tud birkózni az érkező menekültáradattal, míg Werner Faymann kancellár szerint egyelőre azt sem lehet tudni, hány menekült van jelenleg az országban. Az osztrák–magyar határon egyelőre nem lesz rendkívüli szigorítás.


A német intézkedés nem okozott nagy meglepetést, számítottak rá – nyilatkozta az ORF televíziónak az osztrák menekültügyi koordinátor vasárnap este. Azt mondta: Ausztria felkészült, még tud fogadni menekülteket, és eredetileg is arra számítottak, hogy a menekülők esetleg több napig maradnak majd. A bécsi Westbahnhofon egyébként ugyanúgy folyt a menekültek ellátása, mint az elmúlt napokban – számolt be róla az osztrák vasúttársaság és a helyi segélyszervezet.


A Die Presse szerint több mint 10 000 menekült ragadt Ausztriában, Werner Faymann viszont arról beszélt vasárnap este, hogy a helyzet bizonytalan, mivel egyelőre azt sem lehet tudni, mennyien vannak az országban. A korábban érkezettek többsége ugyanis továbbutazott Németország felé, ezen a hétvégén kevesebb mint kétszáz ember adott be menekültkérelmet.

Azok számára, akik Ausztriában vannak, mivel nem utazhatnak tovább Németországba, újabb befogadóállomásokról kell gondoskodni, és nem hagyható figyelmen kívül a Magyarország felől érkező utánpótlás sem, mondta Faymann. Ettől függetlenül azt jelentette be az osztrák kormány válságülése után, hogy nem vezetnek be az osztrák–magyar határon kiegészítő ellenőrzést, maradnak az eddigi, szúrópróbaszerű vizsgálatok.

Arra, hogy a német intézkedések mégiscsak okozhattak némi meglepetést, az utal, hogy kancellár szóvivője még délelőtt azt nyilatkozta a sajtónak, hogy sosem került szóba Németországgal a szigorú határellenőrzés, csak a normál szabályok állnak vissza lépésről lépésre. Erről a Die Presse hírügynökség számolt be, amely szerint Ausztriának komoly gondot fog okozni az érkező menekültek regisztrációja. A német belügyminiszter ráadásul azt mondta vasárnapi sajtótájékoztatóján, hogy a tagországoknak nemcsak a regisztrációt, de a menekültkérelmek elbírálását is el kell végezniük.

Németország konzultált Ausztriával, mielőtt bevezette a határellenőrzést, és leállította az érkező vonatközlekedést. A német és az osztrák kancellár, az osztrák alkancellár, valamint a két ország belügyminiszterei legközelebb kedden találkoznak, hogy megvitassák a részleteket.