Több menekülttáborban is zavargások törtek ki Görögországban

-

Pireuszban nyolcan, Hiosz szigetén pedig hárman sérültek meg, mikor zavargások törtek ki a táborokban. Az EU-török megállapodás óta érezhetően nő a feszültség a menekültek között.


A pireuszi kikötőben felállított menekülttáborban – ahol több ezren laknak embertelen körülmények között – az afgán és a szír menekültek 3 órán át verekedtek egymással. Nyolc embert kórházba kellett szállítani – jelenti a BBC.


Hiosz szigetén eközben több száz menekült tört át a tábor kerítésén, majd tiltakozva megindultak a kikötő felé. A rohamrendőrök tömegoszlató gránátokkal próbálták visszatartani őket. A szigeten mintegy 1500 embert tartanak fogva, amíg a sorsuk felől döntés nem születik.

Az Európai Unió és Törökország között megkötött egyezség értelmében minden, március 20-a után érkezett migránst az égei-tengeri szigeteken felállított táborokban tartóztatnak fel. Amennyiben elutasítják a menekültkérelmüket, visszatoloncolják őket Törökországba.

A deportálásokat április 4-kén tervezik megkezdeni, ám a Reuters szerint még sem Görögország, sem pedig Törökország nem áll készen a műveletek megkezdésére.

Az ENSZ menekültügyi főbiztossága szerint az életkörülmények folyamatosan romlanak a görögországi menekülttáborokban, csakúgy mint a görög-macedón határátkelőnél, Idomeninél.