Több menekültet fognak befogadni a hollandok

Fotó: AFP / LEX VAN LIESHOUT / AFP / LEX VAN LIESHOUT

-

Mark Rutte vezetésével hivatalosan is megalakult a holland kormánykoalíció. Az első két évben kevesebb pénzt adnak a menekülteknek.


Négypárti koalíció lesz Hollandiában, hivatalosan is megalakult az új kormány - mondta Mark Rutte miniszterelnök közel hét hónappal a választások után. A nyertes Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért (VVD) mellett kormányozhat a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA), a D66 nevű liberális párt, és a Keresztény Unió (CU) is.


Jövőbe vetett bizalom

A "Jövőbe vetett bizalom" jelszóval ellátott kormánykoalíció megállapodását egy 55 oldalas dokumentumban jegyezték le. Rutte elmondta:


több menekültet fognak befogadni, de korlátozzák a menekülteknek járó pénzügyi támogatásokat a tartózkodásuk első két évében.

A jövedelemadót és a társasági adót jelentősen csökkentenék, növelnék viszont a környezetszennyező tevékenységek adóját. Az új kormány


tizenhárom év alatt felszámolná az összes széntüzelésű erőművet Hollandiában.

,,Sokáig tartott, de az alku ambiciózus és kiegyensúlyozott" - mondta Rutte, aki már 2010 óta Hollandia kormányfője.
Mivel a kormánynak minimális 76 fős többsége lesz a 150 fős parlamentben, politikai elemzők kételkednek benne, hogy ez a kormány ki fogja tudni tölteni négyéves mandátumát.
Továbbra is a VVD a legnépszerűbb párt Hollandiában, a második helyen pedig az ellenzéki, Geert Wilders vezette Holland Szabadságpárt szerepel.