Több menekültet fogadna be az USA

-

A Fehér Ház szerint ez nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot.


Az USA kormányzata 85 ezerről 110 ezerre emelte a 2017-es pénzügyi évben befogadható menekültek keretét. A Fehér Ház szerint így az ideinél 30 százalékkal több embert fogadnak be, elsősorban Szíriából, Irakból és Afganisztánból.

A 110 ezer menekült közül 40 ezret a Közel-Keletről és Dél-Ázsiából fogadnak be, további 35 ezren érkezhetnek afrikai országokból. Kelet-Ázsiából 12 ezer menekülőnek adnak letelepedési jogot, Európából négyezer, valamint Latin-Amerikából és a karibi-térségből ötezer ember kaphat letelepedési jogot az Egyesült Államokban.

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője szerint a menekültprogram nem jelent nemzetbiztonsági veszélyt. Barack Obama elnök a jövő héten - az ENSZ-közgyűlés őszi ülésszakának idején - menekültügyi csúcskonferencián látja vendégül a világ vezető politikusait. A csúcsértekezleten elsősorban a segélyszervezeteknek nyújtandó anyagi támogatás növeléséről, még több menekült befogadásáról és letelepítéséről, valamint a migránsok oktatási és munkalehetőségeinek szélesítéséről lesz majd szó.