Több megyére figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt

-

A napi középhőmérséklet pénteken is 25 Celsius-fok felett alakulhat.


Hét megyére péntekre is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a hőség miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. A veszélyjelzés szerint Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében kell készülni arra, hogy a napi középhőmérséklet pénteken is 25 Celsius-fok felett alakulhat. Bács-Kiskun megyére még szombatra is kiadták a hőség miatti figyelmeztetést.

Pénteken még az ország nagy részén marad a gyengén felhős, napos időjárás, de délutántól északnyugaton már erősen megnövekszik a felhőzet, és itt késő este zápor, zivatar is kialakulhat. Délután még 30-31 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon többnyire 25-30, keletebbre 30-35 fok között alakul. Szombaton napközben újra melegszik az idő, de közben nyugaton fokozatosan megnövekszik a felhőzet, északnyugaton pedig egyre többfelé lesz zápor és zivatar. Északnyugaton 25, de délkeleten még 30-33 fok lesz a maximum.

Vasárnap sokfelé várható eső, zápor, zivatar, sőt felhőszakadások és jégeső is. Markáns hidegfront is érkezik, és jelentős lehűlés kezdődik, sokfelé 60-90 kilométer per órás, viharos széllel. A Nyugat-, Északnyugat-Dunántúlon 15 és 21, középen 22 és 29, DK-en 30 és 32 fok között alakul a hőmérséklet, írja a Köpönyeg.