Több lombikkezelést támogatna az állam

Fotó: MTI Rt. Fotószerkesztőség / Illyés Tibor

-

Kétszeresére emelik a meddőségi kezelések támogatására fordítható keretet.


Az elmúlt hét évben az állam által finanszírozott meddőségi kezelések több mint egyötöde volt sikeres. A lombikkezelések kiterjesztéséről szóló kormánydöntés ebben a hónapban életbe is léphet – írja a Magyar Hírlap.

Összesen 41 050 művi megtermékenyítési eljárást végeztek közfinanszírozás terhére 2010 óta a magán- és állami fenntartású meddőségi centrumok. Az összes államilag finanszírozott kezelésből 8895 (21,67 százalék) volt eredményes, ám figyelembe kell venni, hogy a tavaly végzett beavatkozásokból még nem születhetett meg minden gyermek – válaszolta Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára egy képviselői kérdésre.

A 2010-től az elvégzett beavatkozások finanszírozása körülbelül 14,4 milliárd forintot tett ki, amibe nem tartoznak bele a gyógyszertámogatás kiadásai.

A lombikbébi kezelések kiterjesztéséről szóló kormánydöntés egyes elemei már ebben a hónapban hatályba léphetnek. Kétszeresére emelik a meddőségi kezelések támogatására fordítható, nagyjából évi két és fél milliárd forintos keretet, nőhet a kezeléseknél alkalmazott gyógyszerek támogatása, illetve annyi gyermeket lehetne támogatott meddőségi beavatkozással vállalni, amennyit egy házaspár csak szeretne, nem lenne felső limit.