Több légitársaság is levonta Germanwings-tragédia tanulságait

Fotó: Peter Macdiarmid

-

Két vállalat is bejelentette, hogy mindig két embernek kell tartózkodnia a pilótafülkében. Német sajtóinformációk szerint a gépet szándékosan a hegynek vezető Andreas Lubitz lakóhelyeinél házkutatást tartanak.


A Norwegian norvég légitársaság nem várt sokáig, máris megváltoztatta a szabályzatát. Eszerint egy ember sose maradhat egyedül a pilótafülkében. Ez azt jelenti – írják közleményükben –, hogy ha egy pilótának a mosdóba kell mennie, akkor a legénység egy tagjának a pilótafülkében kell tartózkodnia, míg vissza nem tér a másik pilóta.

Az EasyJet brit fapados légitársaság is bejelentette, hogy ezek után náluk is ez lesz a protokoll.


Már csak egy áldozat nemzetisége nem ismert

A német külügyminisztérium közlése szerint 75 német áldozata van a tragédiának, ebből négynek másik állampolgársága is volt. Három kettős állampolgárságú személy kazahsztáni, egy pedig japán útlevéllel is rendelkezett.

Az áldozatok között 48 spanyol van, közülük kettőnek volt kettős állampolgársága.

Továbbá: három-három áldozat amerikai és argentin, illetve volt még ausztrál, fehérorosz, kolumbiai, dán, brit, iráni mexikói, marokkói, holland és venezuelai utasa is a szerencsétlenül járt Airbus 320-asnak.


A tragédia közelében egy emlékhelyet is felállítottak az áldozatoknak


Házkutatás

Német sajtóinformációk szerint, Andreas Lubitz (róla írt portrénkat itt találja) lakóhelyeinél házkutatást tartanak. Ő az a pilóta, akit azzal gyanúsítanak, hogy a Germanwings-gépet 150 emberrel a fedélzeten az Alpok hegyeibe irányította. Lubitz két helyen is lakott: Montabaurban és Düsseldorfban. A nyomozók mindkét lakást átvizsgálják.

Már korábban elkezdték átfésülni a montabauri családi házat, ahol a szülei éltek, most a düsseldorfi lakását is átkutatják. A lakások környékén is sok a rendőr.


A düsseldorfi házkutatás


A francia ügyész, valamint a Lufthansa és a Germanwing sajtótájékoztatója után Angela Merkel is a kamerák elé állt csütörtökön délután. A német kancellár elmondta: „ma új hírek érkeztek hozzánk, és ez a tragédiának egy új, szinte érthetetlen dimenziót adott”.
Megszólalt annak az iskolának az igazgatója is, amelynek 16 tanulója a gépen ült. Őt Angela Merkel hívta fel a telefonon, így tőle tudta meg a segédpilóta szerepét a szerencsétlenségben:


az új hírek dühössé tesznek minket, és egyben tehetetlenné is. Ez sokkal, de sokkal rosszabb, mint azt idáig gondoltuk.