Több katonát és több légicsapást ígér az Iszlám Állam ellen Amerika

-

Erőteljesebben akar fellépni az Egyesült Államok a terroristák ellen Szíriában és Irakban – mondta Washington terveiről az amerikai védelmi miniszter az Egyesült Arab Emírségekben.


Ashton Carter az Abu Dzabi melletti Al-Dafra légibázison fejtette ki álláspontját. Többek között erről a légibázisról szállnak fel a gépek az Iszlám Állam terroristái elleni csapásaikhoz.

Carter az amerikai szárazföldi csapatok létszámának növelését, gyakoribb légicsapásokat, kibertámadásokat helyezett kilátásba szíriai és iraki területeken. A terepen végzett hírszerzői munka javulásával összhangban gyorsabb célzott támadásokat is ígért.

Pár nappal ezelőtt Joseph Dunford tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője fejtette ki újságíróknak, hogy az ő és Ashton Carter véleménye szerint Irakban meg kell növelni az amerikai katonák létszámát, ehhez a döntéshez egyelőre várják Obama elnök és az iraki kormány egyetértését.

Dunford és Carter szerint a felgyorsított küzdelem azt is jelenti, hogy az amerikaiak Apache típusú harci helikoptereket is bevethetnek és amerikai katonai tanácsadókat vezényelhetnek az iraki hadseregbe.