Több jut nemzeti konzultációra, egészségügyre, focira

-

Csaknem 70 milliárd forint átcsoportosításáról döntött a kormány, a pénz döntő többségét az idei költségvetésben keletkezett megtakarításokból osztották újra.


A 60,7 milliárd harmada, 20 milliárd az Eximbank feltőkésítésére jut, 12 milliárddal megemelik az egészségbiztosítási alapnál a gyógyító-megelőző ellátás, összevont szakellátás támogatását is.

7,9 milliárd forint az önkormányzatok kiegészítő támogatására is. Az állami Ménesbirtok egymilliárd forintot kap. A területfejlesztési feladatok büdzséjét több mint 2 milliárd forinttal bővítik és százmilliós nagyságrendű támogatást kap a Bibó István Szakkollégium rekonstrukciója, más kulturális fejlesztések és kültéri sportparkok fejlesztése is. A Külgazdasági és Külügyminisztérium ebből a forrásból 2,35 milliárd forintot kap dologi kiadásokra a külképviseletek igazgatóságán belül és 3,7 milliárdot szervezetek és szakmai programok támogatására.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumánál a legnagyobb növekmény az egyházi közösségi célú programok és beruházások soron jelentkezik, 6,48 milliárd forintos támogatással, az egyetemek és főiskolák 800 milliós pluszt kapnak, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark támogatása 140 millió forinttal emelkedik.

A Miniszterelnökségnél 1,8 milliárd forinttal több jut kormányzati kommunikációra, nemzeti konzultációra is adtak plusz 1,2 milliárdot.

A rendkívüli kormányzati intézkedések keretéből mintegy 8,6 milliárd forint egyszeri átcsoportosítását rendelte a kormány, ebből a legtöbb pénzt, 6,9 milliárd forintot a kormányzati infokommunikációs szolgáltatásra költheti a Belügyminisztérium. Az átcsoportosításból mintegy 765 millió forintot a vízügyi igazgatóságok kapnak.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejezetében a Sopron labdarúgólétesítmény-fejlesztés 152 millió forinthoz juthat, míg a Külgazdasági és Külügyminisztérium külképviseleti igazgatósága 180 millió forintot használhat fel, ebből 170-et beruházásra.

Az Emberi Erőforrás Minisztériumának fejezetében az Oktatási Hivatal mintegy 200 millió, a közgyűjtemények 200 millió, az egyházi közösségi célú programok 10 millió forintot kapnak az átcsoportosításból.

A Miniszterelnökségnél pedig a Ludovika Campus „célelőirányzat” kap 162 millió forintot dologi kiadásokra, illetve több mint 90 millió forintot személyi kiadásokra és annak járulékaira.

A határozat tartalmazza azt is, hogy a kormány egyetért a német-magyar barátság évéről és ezzel összefüggésben a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból 2015. december 17-ig fel nem használt, mintegy 100 millió forint felhasználásával a Miniszterelnöki Kabinetiroda fejezetben, és elrendelte az összeg átcsoportosítását a Felsőbb fokú Tanulmányok Intézetének javára.

A kabinet egyetért azzal is, hogy az egyes kiemelt sportegyesületek 2013. évi sportfejlesztési elképzeléseinek támogatásáról, továbbá a 2014-2020. évre vonatkozó sportfejlesztési feladataikkal összefüggő kormányzati intézkedésekről szóló kormányhatározatban foglalt feladatokon túl, a biztosított összeg a Magyar Testgyakorlók Körének adósságkonszolidációjára is felhasználható.