Több jogcímen is visszakövetelhetik Simon képviselői fizetését

Fotó: MTI/Beliczay László / MTI/Beliczay László

-

Három jogcímen is visszakövetelhetik Simon Gábor képviselői fizetését, ám ezek részleteiről nem kívánt beszámolni a mentelmi bizottság kormánypárti elnöke. A fideszes Simon Miklós mentelmi jogának felfüggesztését viszont nem támogatja a testület.


Az Országgyűlés mentelmi bizottsága hétfőn ismét kísérletet tett arra, hogy Simon Gábor, az MSZP elnökhelyettesének 240 millió forintos bankszámlái ügyében meghallgassa Mesterházy Attilát, ám a szocialista pártelnök a sűrű kampányprogramra hivatkozva, egy órával a bizottsági ülés előtt faxon kimentette magát. Rubovszky György, a bizottság KDNP-s elnöke szerint Mesterházy Attila magatartása ugyan törvénysértő, ám ez nem jár szankcióval. Nem is próbálkoznak újra a meghívással - tette hozzá.

A konkrét ügyről annyit lehet tudni, hogy a bizottság "majdnem egyhangú döntéssel" elfogadta a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakvéleményét, amely három visszakövetelési jogcímet tartalmaz. Az MSZP politikusai nem vettek részt a Simon-üggyel kapcsolatos vitában és nem is szavaztak. A bizottság jövő héten hétfőn, március 31-én szavazhat a jelentésről, amelyet eljuttatnak a házelnöknek. A jelentés, illetve annak jelenlegi tervezete még titkos, amíg ezt Kövér László, az Országgyűlés elnökeként fel nem oldja. Rubovszky György szerint ugyanakkor "nem biztos, hogy a polgári pernek jót tenne", ha a PTE által megfogalmazott jogi érvek nyilvánosságra kerülnének.

A bizottság döntött Simon Miklós fideszes képviselő mentelmi ügyéről is. Ebben azt javasolják, hogy az Országgyűlés ne függessze fel a kormánypárti politikus mentelmi jogát a "két politikai szereplő közötti magánvádas ügyben". A szavazati arányokat Rubovszky György többszöri próbálkozásunkra sem árulta el.

Simon Gábor képviselői fizetésének visszaszerzésére tett kísérletek kronológiáját itt olvashatják.