Több játékfegyvert is kilőtt a fogyasztóvédelem

-

Egyeseknél a lövések erejével, soknál a leváló gumirészekkel volt baj, még többnél pedig a figyelmeztető feliratok nem voltak rendben. A gumirészekben még mindig akad káros anyag.


A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság a játékfegyverek esetében azt vizsgálja, megfelelnek-e a kémiai, illetve mechanikai biztonsági követelményeknek. Mert ha nem, és nem megfelelően használják ezeket, akkor a tapadókorongos, szivacstöltényes játékpisztolyok, íjak, nyílpuskák és más játékfegyverek nem mindig veszélytelenek. Vagy sérülést okozhatnak, vagy puha, PVC-ből készült tapadókorongjaik rejthetnek veszélyes anyagokat.


Ha még nem látott ilyet: így zajlik egy vizsgálat


Az akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratórium összesen 27 fajta lövedékes játékot vizsgált meg, melyek közül a tapadókorong megfelelő rögzítését 16 fajta termék esetében ellenőrizték a szakemberek. A vizsgálati eredmények alapján megállapítást nyert, hogy 6 fajta termék (37,5%) esetében a tapadókorong a lövedék végéről az előírt erő hatására levált, ezért a fulladásveszély súlyos kockázatát jelenti a gyermekek számára.

A lövedékek mozgási energiáját mind a 27 fajta termék esetében vizsgálták az akkreditált laboratóriumban, 3 fajta termékről derült ki, hogy nem felel meg a követelményeknek.

Továbbá a laboratórium által megvizsgált 18 mintából 7 mintánál (39%) a figyelmeztető feliratok sem feleltek meg az előírásoknak.A kémiai vizsgálatokat – tiltott lágyítószer-tartalom – a Hatóság akkreditált Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma végezte el. Az uniós szabályozás szerint a gyermekek egészségének védelme érdekében a PVC-anyagú játékok dibutil-ftalát (DBP), benzil-butil-ftalát (BBP), di-(2-etilhexil)-ftalát (DEHP) vegyületeket nem tartalmazhatnak, csupán elkerülhetetlen szennyeződés formájában, legfeljebb 0,1 tömegszázalékos mennyiségben. 15 db lövedékminta közül 5 db (33%) haladta meg a megengedett 0,1 tömegszázalékos egészségügyi határértéket.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság évről évre végzett vizsgálatai azonban még mindig negatív tapasztalatot mutatnak e téren, figyelemmel arra, hogy a vizsgált, PVC-anyagú részt is tartalmazó játékok (játékbabák feje, tapadókorongos figurák tapadókorongja stb.) nagy része még mindig határérték feletti mennyiségben tartalmazza ezen lágyítószereket, nem egyszer a határérték több százszorosát.

Ezeket az anyagokat kizárólag kémiai műszeres vizsgálattal lehet kimutatni, így a veszély elkerülése érdekében érdemes kerülni a PVC-anyagú játékok megvásárlását, illetve előnyben részesíteni a „ftalátmentes” („no phthalates”) felirattal vagy az erre utaló szimbólummal ellátott termékeket.

Az évek óta tartó folyamatos vizsgálatok eredményeként a veszélyesnek bizonyuló játékok száma csökkent, de a hatóság továbbra is szükségesnek tartja a következő években is a terület rendszeres, átfogó ellenőrzését.