Több homok, mint cement volt az olasz földrengésben ledőlt házakban

Fotó: MTI/EPA/ANSA / ROBERTO SALOMONE

-

Tudták, hogy földrengésveszélyes a terület, mégis silány anyagokból építkeztek. Most bűnvádi eljárás indul.


Bűnvádi eljárást indított az olasz főügyészség illetékes járási osztálya a földrengés következményeinek ügyében. A La Repubblica című olasz napilap szombati számában megjelent cikk szerint 115 épület összeomlása részleteinek feltárására indult a nyomozás.


Az áldozatok gyászszertartása Ascoli Piceno sportcsarnokában


„Ez nem csak a sorscsapás bűne”

– idézte a napilap Rieti város ügyészét, Giuseppe Saievát. Az ügyész konkrét gyanúsítottakat nem nevezett meg, de felsorolta, milyen épületek ügyében kell a nyomozást lefolytatni: a 2012-ben átépített általános iskola, a polgármesteri hivatal beomlott épülete, a háromszor restaurált harangtorony, megemlítette a régi falazatú házak cementgerendáit és az építőanyagokban lévő több homokot, mint cementet is.

Miközben a romok alatt tovább kutatnak esetleges túlélők után, ugyanakkor bekérik minden egyes épület részletes dokumentációját, a felújításra vonatkozó szerződéseket, engedélyezési aktákat, az ingatlanok tervrajzait, a versenytárgyalások jegyzőkönyveit, az építtetők, az építésvezetők és a vállalkozók listáit.


Pescara del Tronto összedőlt épületei


A tudósok már régen fokozottan földrengésveszélyesnek minősítették az övezetet – emlékeztetett az ügyész.

A 6,2-os erősségű földrengés szerdán sújtott le Olaszország középső részére, az Appenninek térségére, a katasztrófa áldozatainak száma szombat délre 290-re emelkedett.