Több helyen összecsaptak a palesztinok az izraeli katonákkal

Fotó: Digital / TSGT KEVIN J. GRUENWALD, USAF

-

Felkelést hirdetett a Hamász radikális iszlamista szervezet, miután Donald Trump bejelentette: az USA Jeruzsálemet tekinti Izrael fővárosának. Izrael megerősítette hadseregének Ciszjordániában állomásozó egységeit.


"December nyolcadikától, péntektől egy új intifáda indítására szólítom fel a palesztin népet a megszállással szemben, hogy kifejezze haragját a Jeruzsálemet érintő döntés miatt" – mondta Iszmáil Haníje, a Gzát irányító szervezet vezetője.

Az izraeli hadsereg újabb zászlóaljakat vezényel Ciszjordániába, más egységeket pedig készenlétbe helyez.

Csütörtökön már összecsapások törtek ki az izraeli hadsereg és a palesztinok között a Gázai övezetnél, a ciszjordániai Hebronnál és Túl-Karmnál, és Jeruzsálemben, a Damaszkuszi kapunál. Az incidensekben legkevesebb 80-an sérültek meg. A források szerint tizenegy aktivista sebesülését éles lőszer, további húszat pedig gumilövedékek okozták.

Szemtanúk szerint a ciszjordániai Al-Birehben több ezer tiltakozó palesztin gyűlt össze, és azt skandálták, hogy "Jeruzsálem a palesztin állam fővárosa". Néhányan köveket dobáltak a katonákra. A hadsereg szerint tömegoszlató eszközöket alkalmaztak a kődobálók ellen. Négyen éles lőszertől, húszan pedig gumilövedéktől kaptak sebet.

Hasonló jelenetek játszódtak le a Gázai övezet és Izrael határán. Több tucat tüntető palesztin itt is kövekkel dobálta a kerítés túloldalán lévő katonákat, akik éles lőszerrel lőttek vissza. Heten lőtt sebet kaptak, egyikük súlyos állapotban van.

Izraelnek a Gázai övezet menti területein több ponton is szirénákkal figyelmeztettek a Hamász által uralt zónából kilőtt rakétákra. Az izraeli hadsereg szerint két rakétát lőttek ki az övezetből, de nem érték el Izrael területét, még a Gázán belül becsapódtak.

Az izraeli hadsereg megtorlásul a Hamász célpontjait lőtte harckocsiból és harci repülőből. "Az izraeli hadsereg felelősségre vonja a Hamászt a Gázai övezetből kiinduló ellenséges cselekményeiért, amelyek Izrael ellen irányulnak" – áll a közleményben.

Több palesztin politikai csoport tiltakozó mentekre hívott fel a déli imát követően a nagyobb ciszjordániai városokban, ahol az üzletek is bezártak, mert a sztrájk általános munkabeszüntetéssé szélesedett.

Mahmúd Abbász palesztin elnök Ammánba utazott, hogy a fejleményekről tájékoztassa II. Abdalláh jordániai királyt. Abbász azt mondta: nemzetközi támogatást gyűjt az amerikai elnök döntése ellen. Szerinte az USA ártott hitelességének a régióban.

"Szerencsére kedvező válasz érkezett a világ államaitól, Európától Afrikán át az Egyesült Államokhoz közeli országokig, amelyek nem támogatják Washingtont. Ez mind üzenet Trump számára, hogy az, amit tett, egy elfogadhatatlan bűncselekmény" – mondta a palesztin elnök.