Több focicsapatot is megbüntettek a dúsgazdag tulaj miatt

-

Többek között az Internazionale, az AS Roma és az AS Monaco kapott büntetést az Európai Labdarúgó Szövetségtől az úgynevezett pénzügyi fair play megsértése miatt.


Az Inter a következő idényben 25 helyett 21 fős kerettel szerepelhet az európai porondon, amennyiben jogot szerez az indulásra, az AS Roma és a Monaco pedig 22 játékost nevezhet. Emellett az Internazionalénak 20 millió eurós bírságot is kell fizetnie - ebből 14 milliót feltételesen -, míg az AS Monacónak akár 13, a Romának pedig 6 milliójába kerülhet a túlköltekezés megakadályozását célzó szabályok megszegése. A pontos összeg több körülménytől függ. Az Internazionale a 2016/2017-es idényben 22 fős kerettel szerepelhet nemzetközi kupában.


Az UEFA tíz klubbal jutott egyezségre a büntetés mértékéről. A Sporting Lisboa, a Besiktas, a Krasznodar és a Lokomotiv Moszkva ugyancsak a szokásosnál kisebb kerettel vághat neki a következő európai idénynek, s emellett bírságot is fizet, míg a kisebb szabályszegést elkövető CSZKA Szófiának, Kardemir Karabükspornak és FC Rosztovnak 200 ezer dollárt kell utalnia.

A pénzügyi fair play szabályaival az UEFA azt szeretné elérni, hogy a klubok a bevételük arányában költekezzenek. Ezzel igyekszik elejét venni annak, hogy dúsgazdag tulajdonosok korlátlanul pumpáljanak pénzeket a csapatukba, és ezzel torzítsák a piacot.