Több ezren emlékeztek Göncz Árpádra

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Körülbelül kétezer ember gyűlt össze este 6-kor a Kossuth téren, hogy csendben az elhunyt volt köztársasági elnökre emlékezzen.


A rendezők Göncz Árpád két fényképét helyezték ki a Parlament bejárata előtt, a gyászolók ide helyezhették a virágokat, mécseseket. Egy emlékkönyvet is nyitottak, amelybe egymás után írtak a megemlékezők.


Az egyik rendezőtől megtudtuk, területfoglalási engedélyük este 7-ig szólt, de ekkor még folyamatosan érkeztek a Kossuth térre, több hosszú sorban várakoztak. A rendező közlése szerint egész éjjel el lehet még menni mécsest gyújtani, virágot elhelyezni.

Ott jártunkkor a gyászolók között egyetlen kormánypárti politikust sem láttunk, ellenzéki oldalról többet is. Az MSZP-ből Horváth Csaba, Kunhalmi Ágnes, Gőgös Zoltán, Nyakó István, a Magyar Liberális Pártból Fodor Gábor, az Együttből Juhász Péter tűnt fel, és Lamperth Mónika XV. kerületi jegyző. Ott voltak az egykori SZDSZ meghatározó emberei: Kőszeg Ferenc, Bauer Tamás, Kuncze Gábor, Mécs Imre, láttuk Lengyel László közgazdászt is.

Volt, aki transzparenst is hozott, nem csak virágot: „Köztársaság” feliratú táblát tartott a magasba. Erre rímelt a „Köztársak” alkalmi kórusának éneke, akiket Sándor Erzsi újságíró vezényelt. Ők köszöntötték három éve 90. születésnapján Göncz Árpádot Verdi Nabucco című operájának Szabadságkórusával, amelyet Fábri Péter írt át az ünnepelt részére. Utolsó sorát többször visszhangozták: „Lesz itt köztársaság!”

Úgy tudjuk, Göncz Árpádot az óbudai temetőben helyezik majd örök nyugalomra szűk családi körben, az állami megemlékezést pedig a Sándor-palotánál tartják.