Több ezren csatlakoztak a sztrájkbizottsághoz az Audinál

-

A Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke szerint általános az elégedetlenség az autóiparban. László Zoltán a Népszabadságnak nyilatkozva közölte: az Audin kívül három vállalatnál alakult ki sztrájkközeli helyzet a nem megfelelő bérjuttatások miatt.


László Zoltán a cégeket nem kívánta megnevezni, de annyit elmondott, hogy kettő közülük dunántúli autóipari beszállító.

Már korábban hír volt róla, hogy nem fogadta el a vállalatvezetés válaszát az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ), amely legalább 15 ezer forintos alapbéremelést követelt 2016 januárjáig visszamenőleg. A munkáltató ezt elutasította, ahogyan azt is, hogy a béremelés egységesen történjen. Ez volt a két legfontosabb követelése a munkavállalók képviselőinek. A szakszervezet a jelenlegi bérezési rendszer felülvizsgálatát is kérte egy kialakítandó munkacsoportban, amelynek létrejöttéről a bérmegállapodásban kellene megegyezni.

A visszautasítás miatt sztrájkbizottság alakult az Audinál, és a Népszabadság úgy tudja, hogy már ötezer alkalmazott csatlakozott a tervezett munkabeszüntetéshez.

A szakszervezeti vezető az elégedetlenséget nemcsak az alacsony bérajánlással indokolta, de az egyre általánosabb szakemberhiánnyal, illetve annak következményeivel magyarázta. Elmondta, egyre általánosabb, hogy a jobb feltételeket kínáló szlovákiai vállalatokhoz járnak át dolgozni a magyar munkavállalók.