Több ezer nőt és gyereket tart rabszolgasorban az Iszlám Állam

Forrás: MTI/AP

-

Egy frissen kiadott ENSZ jelentés szerint egy magyar kisvárosnyi irakit öltek meg az elmúlt két évben Irakban.


19 ezren halhattak meg és 3,2 millióan kényszerültek lakóhelyük elhagyására 2014. januárja és 2015. októbere között Irakban. Az ENSZ frissen megjelent jelentése főleg az Iszlám Állam harcosait okolja, de említ kurd csapatok és milicisták által elkövetett kegyetlenkedéseket is.

Azok akik el tudtak menekülni a harc sújtotta területről még a szerencsések közé tartoznak. A jelentés szerint legalább 3500 embert - főleg nőket és gyermekeket - tartanak rabszolgasorban az Iszlám Állam dzsihadistái. Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint a jelentés bemutatja, hogy mi elől menekülnek Európába. A jelentés szerint az Iszlám Állam harcosai emberiesség elleni bűnöket, háborús bűnöket és népirtást követnek el Irakban.


3500 rabszolgát tart az ISIS Irakban


A túlélőkkel, áldozatokkal és a bántalmazások szemtanúival készített interjúkból összeállított jelentése nem megnyugtató. Írnak azokról az irakiakról, akiket július 10-én buldózerrel tiportak el a dzsihadisták. Arról a 19 moszuli nőről, akiket azért öltek meg 2015. augusztusában, mert megtagadták, hogy dzsihadistákkal feküdjenek le. Emellett a dokumentum ismertet több olyan kivégzést, amelyről az Iszlám Állam videót is adott ki.

A kegyetlenkedések ellenére a 2014-es és 2015-ös év nem a legrosszabb az iraki civil lakosság életében. A polgárháború évében még többen vesztették életüket. Csak 2006-ban közel 35 ezerre teszik az áldozatok számát.